Vad behöver en ungdom med psykisk ohälsa från sjukvården? Enklare vägar till vård och kortare väntetider - eller fler aktiebolag som värderar hur lönsam ungdomen är som patient?
Socialdemokraterna i Region Västmanland reagerar starkt mot Moderaternas besked om att de redan nästa år kommer att privatisera barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västmanland om de vinner valet den 11 september. Privatiseringar är en form som gynnar de privata vårdföretagen men knappast våra barn och ungdomar. Snabba behandlingar blir mer lönsamma för företagen medan de svårast sjuka patienterna får sämre hjälp.
Socialdemokraterna säger därför nej till Moderaternas försök att privatisera BUP - ungas psykiska ohälsa är ingen marknad!
Annons
Den psykiska ohälsan ökar i samhället och rör sig tyvärr nedåt i åldrarna. Låt oss slå fast att det är ett allvarligt samhällsproblem. I dag är väntetiderna till vården för barn och unga med psykisk ohälsa alldeles för långa. Erfarenheter från andra regioner visar dock att en privatisering inte är lösningen. I stället ser vi att det följer en rad problem av att splittra upp vårdens verksamhet. Dessutom är det dyrt.
Annons
En privatisering av BUP i Västmanland riskerar att göra det svårare att få rätt vård och att orientera sig i sjukvårdssystemet. I stället behöver väntetiderna kortas och vägen in till vården måste förenklas. Därför vill vi införa ”En väg in” till vården - där proffsen i verksamheten lotsar vidare till rätt vårdnivå. Barn och unga och deras familjer behöver enklare vägar till rätt sorts vård, inte fler vårdbolag. Dessutom är vi socialdemokrater beredda att tillföra de resurser som krävs för att vi ska kunna rekrytera mer personal med rätt kompetens.
Det är hela samhällets gemensamma utmaning att hantera och vända utvecklingen av psykisk ohälsa bland barn och unga. Vi behöver prioritera de tidiga insatserna. Elevhälsan, skolan, ungdomsmottagningarna och socialtjänsten behöver stärkas och samarbeta tätare. Alla barn möter inte vården, men de flesta barn finns i skolan. Därför att det viktigt att samarbetet mellan kommunerna och regionen blir bättre.
Vi befarar att en privatisering av BUP kommer att slå sönder verksamheten. I Dalarna har motsvarande privatisering just drivits igenom och vi ser en personalflykt från verksamheten. När det borgerliga styret i Region Skåne försökte införa vårdval inom BUP protesterade alla: personalen på alla Skånes barn- och vuxenpsykiatriska kliniker, patientföreningar och brukarorganisationer. Det slutade med att Mikael Andersson Elfgrens (M) egen partikamrat Carl Johan Sonesson tvingades lägga förslaget på hyllan.
Annons
Annons
Även om Moderaterna nu har gett besked om att de kommer att privatisera BUP i Västmanland redan nästa år om de vinner valet, så finns det fortfarande tid att stoppa deras senaste privatiseringsexperiment. Är vi många som säger ifrån så blir det svårare för Moderaterna att driva igenom förslaget.
Fler barn och unga i Västmanland ska få rätt sorts vård i rätt tid – men för att nå dit behöver vi behålla den demokratiska kontrollen över välfärden i Västmanland. Vårt Västmanland kan bättre.
Kenneth Östberg (S)
Ulrika Spårebo (S)
Karolina Myllergård (S)
Marino Wallsten (S),
Regionrådskandidater