Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Unga ska få vård i tid

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mikael Andersson Elfgren (M), oppositionsråd. Foto: Arkiv

Annons

Replik till insändaren "Nej till privatisering av BUP i Västmanland" den 29 juni.

Vad behöver en ungdom med psykisk ohälsa från sjukvården? Enklare vägar till vård, kortare väntetider och möjlighet till att välja psykolog- eller fastna i de allt för långa vårdköerna?

De senaste sju åren har vårdköerna till barn- och ungdomspsykiatrin inte nått upp till den förstärkta vårdgarantin. I år får ens hälften av alla barn- och unga som söker sig till BUP vård i tid. Det är facit av Socialdemokraternas politik. Bakom statistiken finns hundratals barn och oroliga familjer som lider av att de inte får hjälp i tid och därför riskerar att må allt sämre och hamna i ett livslångt utanförskap.

Annons

Annons

Socialdemokraternas insändare den 29 juni.

Socialdemokraterna har under lång tid varit medvetna om problemet men samtidigt sagt nej till moderata förslag som kösatsningar och reformer som hade bidragit till att fler unga får vård i tid. I stället har Socialdemokraterna infört remisstvång för neuropsykiatriska utredningar utan att analysera hur det påverkar kösituationen på BUP och stängt avdelning 94 inom vuxenpsykiatrin som främst vårdade unga vuxna. Nu ser vi i sociala medier hur en ledande socialdemokrat, Ulrika Spårebo, låtsas att det är marknadens och Moderaternas fel att psykiatrin inte levererar vård i tid. Det är en skamlig form av politisk åsiktsbildning som enbart har som syfte att lura väljarna. 

Moderaterna går i valet fram med ett omfattande psykiatrilyft för att fler unga ska må bra och när de behöver vård så ska de få det i tid. En bärande del i detta är att öka tillgängligheten och stärka barnets och familjens inflytande över vården. Till skillnad från Socialdemokraternas smygprivatisering av BUP där diagnosutredningar upphandlas för miljontals kronor varje år så föreslår vi att lagen om valfrihet som idag gäller för de västmanländska vårdcentralerna även tillämpas inom BUP. De ger möjlighet till att fler ska få vård i tid, att patienten själv ges möjlighet att välja psykolog och undviker att upphandlingar överklagas vilket ytterligare spär på en redan ansträngd kösituation. Socialdemokraterna har haft sju år på sig att säkerställa att unga som mår dåligt ska få vård i tid. De har misslyckats. Region Västmanland behöver ett nytt styre som arbetar bort vårdköerna.

Mikael Andersson Elfgren (M), oppositionsråd

Jenny Landernäs (M), oppositionsråd

Stephanie Bruksgård (M), regionfullmäktigeledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan