Nästa generation kreativa företagsledare behöver stöd för att klara skolan och hitta sin roll i vuxenlivet, det är en självklarhet för vårt näringsliv och lands utveckling. Men vad har ledare hittills gjort för att de cirka tio procent av befolkningen med NPF-diagnos (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, till exempel ADHD och autismspektrumtillstånd) ska hitta sin roll i samhället och inte hamna i kriminalitet eller missbruk? Det är en relevant fråga som vi behöver ställa oss.
Annons
Annons
Det måste finnas plats för olikheter i samhället, i skolor och på arbetsmarknaden. Vidare behöver vi ett brett kunskapslyft om vad diagnoserna innebär, vi behöver motarbeta de fördomar som i dag är utbredda i samhället.
Vi har länge sett utvecklingen med barn som inte klarar skolan, föräldrar som blir sjukskrivna på grund av situationen runt sitt barn med NPF diagnos och trasiga vuxna som ofta blir fördomsfullt dömda som lata eller ouppfostrade/oförskämda.
Barn med NPF diagnos har ofta ett otroligt driv och som vuxna är personer med dessa diagnoser överrepresenterade bland egenföretagare. Men just här och nu behöver de här barnen stöd för att överhuvudtaget klara skolan. Dagens skola med satta krav och betygskriterier har riggats mot de elever som ofta har svårt att behålla fokus och svårigheter med att självständigt planera och utföra uppgifter.
Däremot har nämnda elever ofta lätt att ta till sig faktabaserad kunskap i lugn miljö, de blir ofta specialister på områden där intresse finns och är kreativa som få. Vi måste göra mera för att alla elever med NPF diagnoser, precis som alla elever, ska få rätt forskningsbaserat stöd och där med en ärlig chans att nå sin fulla potential. Alternativet har vi redan sett. Personer med NPF diagnos är tragiskt nog överrepresenterade när vi tittar på narkotikaanvändning och kriminalitet. Så kan vi inte ha det i Sverige idag!
Annons
Partier har suttit i regering i många år utan att någon gång nämna den här gruppen annat än i marginalerna. Andra partier har profilerat sig på skolfrågan men aldrig pratat om hur barn med NPF-diagnos ska få en ärlig chans att lyckas i skolans vardag.
Forskning finns, vi behöver bara agera. Vi måste välja väg nu!
Elin Granqvist (KD), kandidat till regionfullmäktige i Västmanland