AnnonsDin Elon

Till kräftfesten - västerbottenspaj med twist i smaken

Din Elon-kocken Anders Vestlund är tillbaka med nytt succérecept! Denna gång med en supergod paj till kräftskivan.

– Kräftorna får spela huvudrollen och de matchas med få men goda tillbehör. Som en riktigt god västerbottensostpaj med fin smakbrytning av dill, räkor och romröra.

Din Elon kock Anders Vestlund lägger gärna till sin egen twist på recepten.

Lite special alltså - i en helt vanlig paj, precis som det brukar vara när Din Elon kock Anders Vestlund skapar sina recept.

– Jag lägger ofta till en enkel twist för att höja smakerna till nästa nivå och i denna paj finns betydligt fler smaker än recepten brukar innehålla. Plus ganska mycket extra västerbottensost.

Hitta receptet - och se hela filmen här

"Dillen i fyllningen blir en fin smakbrytare"

Därutöver har Anders också adderat dill i fyllningen och toppat med lite extra godsaker.

– Västerbottensosten är supergod men kan bli för mäktig utan smaker som bryter av. Dillen i fyllningen blir en fin smakbrytare liksom romröran som jag klickar över den färdiga pajen och som är gjord på stenbitsrom, crème fraiche och philadelphiaost. Och så låter jag storebror kräftan får sällskap på kräftskivan av lillebrorsan räkan som extra touch på pajen.

Att servera pajen i portionsformar är ytterligare ett sätt att förstärka kräftskivans lite mer intima stämning

Har du alla ingredienser hemma? Hitta hela receptet här

På kräftfesten serveras pajerna med fördel i portionsformar, exempelvis i små portionskastruller eller som en minipaj gjord i en muffinsplåt.

– Kräftskivan är en av de mest svenska traditioner vi har och en härlig fest där du sitter länge, skalar dina kräftor och lägger ner tid på den mat du äter. Samtidigt som du pratar glatt och skålar med vännerna, säger Anders och fortsätter:

– Det är ganska unikt med ett sådant lugn runt bordet jämfört med exempelvis midsommar och jul då maten brukar vara placerad på annan plats vilket skapar mycket rörelse runt bordet. Att servera pajen i portionsformar är ytterligare ett sätt att förstärka kräftskivans lite mer intima stämning runt bordet.

Det är viktigt att kräftorna finns lite i överflöd

Kräftorna i sig tar inte lång tid att göra. Antingen köper du färdigkokade eller också kokar du dem själv, menar Anders.

– Men det är viktigt att kräftorna finns lite i överflöd eftersom de är själva basen i festmaten. Lägg gärna upp dem snyggt på rad i en cirkelform, bygg på höjden och toppa med dillkronor. Det ser väldigt festligt ut.

– En lättanvänd matberedare besparar dig tid när du gör paj. Ett tips är att göra flera degar på samma gång. Funkar perfekt att frysa in, säger Din Elon kock Anders Vestlund.

Så många fler rätter är det sen inte på Din Elon kocks festbord. Men ett gott bröd typ en baguette hör till, liksom aioli att doppa det i. Plus en fräsch sallad gjord på romansallad, olikfärgade småtomater, tunt skivad rödlök, lite fetaost och vattenmelon. Och så finns det ytterligare ett måste: En skål med jordgubbar.

– Jordgubbar är svensk sommar och ett par tre stycken som efterrätt, sockrade och utrörda i lite mjölk ger dig en härlig mersmak av sommaren som känns som lyx så här på sensommaren.

Se hela filmen här - och låt dig inspireras av fler bilder

Inbäddat innehåll

Det finns inte längre något exakt datum för när det är dags för kräftskiva. Men traditionen lever kvar med en flexibilitet i tid som gör att festen anpassas efter när människor har tillfälle att umgås.

– Dessutom hålls traditionen vid liv genom att menyns fokus fortfarande får vara just kräftor. Kräftfesten är ett härligt sätt att under lång tid umgås vid bordet. En fest där all vardagshets bara rinner av. Bättre än så kan det inte bli en ljummen augustikväll, avslutar Din Elon kock Anders Vestlund.

Läs mer om Din Elon kockens favoritverktyg här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sala Allehandas redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan