Annons

Annons

Annons

Annons

Salas dyra investeringar

Insändare
Än är det inte för sent att rädda Ösbyskogen!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilden är tagen i en annan skog.

Bild: Denise Lindberg

Annons

Enligt Lantmäteriet finns det ännu inget pågående ärende på fastigheten Sala Ösby 6:1.

Vi vanliga människor planerar minst tre generationer framåt men kommunstyrelsen i Sala planerar som mest en mandatperiod framåt. Just nu har de planer enbart fram till valet.

Man har lyckats skrämma alla partier till att en försäljning är enda utvägen för att slippa skattehöjning. Jag anser att man bör ta nya tag i frågan och se möjligheterna i Ösbyskogen och fram med alla papper på bordet.

Karl Henrik Envall, politiker och ägare av Ösby gård, var framsynt och såg att Sala kommun växte och behövde mer mark att bygga på. Han donerade då Ösby till landstinget och möjliggjorde flytt av naturbruksgymnasiet till Ösby, och i år fyller det 50 år.

Annons

Kommunen fick då möjlighet att bebygga Klövervägen, Kungsängsskolan, Emmylund och Ängshagenområdet som tidigare tillhörde lantmannaskolan.

Annons

Jag anser att värderingen av Ösbyskogen inte skett enligt enligt vad kommunlagen kräver. Det ska vara en "oberoende expertvärdering" men Sala kommun har valt en tjänsteman på Billerud Korsnäs att både sköta. köpa och värdera kommunens skog. Det luktar jäv på långt håll.

Förr hade man en skogvaktare som skötte skogen både ekonomiskt och för Salabornas bästa. En skogvaktare man såg upp till. En skogvaktare som samarbetade med de andra förvaltningarna inom kommunen.

I Saladamm där Ösby ligger gjordes en analys av kommunen 2012 hur Sala skulle utvecklas. Bland annat skulle Ösbyskolan få mer pengar för att utveckla hästverksamheten. Det skulle bli fler hästföretag i Saladamm med dess fina skogsvägar som rid- och körvägar. Det uttrycktes också tydligt vikten av Ösbys skog för undervisningen. Det kommer elever från hela landet eftersom det finns så fina möjligheter att träna på både skördare och skotare på skolans egen mark.

Saladamm har försörjt Sala med energi i urminnes tider genom vattenkraft men nu kan skogen försörja hela Sala med energi. Förutom avkastningen från skogen är det både lämpligt och lönsamt att bygga en solcellspark norr om Ösby. Egen mark och nära till kraftledning. En park på 10 hektar försörjer cirka tvåtusen villor med el. Pengarna räcker både till skattesänkning och lägre elpriser för Salaborna.

Annons

Annons

Storbankerna lånar gärna ut pengar till vinstgivande projekt. Det är flera storbanker som köpt och driver liknande projekt. Om kommunen förvaltar och driver Sala Ösby 6:1 stannar skattepengarna inom kommunen vilket det inte görs om det säljs utsocknes.

Om man gör ett besök i rådhuset kan man se tavlor på alla kommunalråd genom tiderna sitta prydligt uppsatta på väggen som tack för att de fört Sala framåt. Jag hoppas att Anders Wigelsbo tänker om och ser möjligheterna för Salabornas skull. Det vore tråkigt om hans tavla skulle hänga upp och ner och bak och fram och vi ska minnas honom som ”han som sålde ut Sala.”

Skattebetalare

Annons

Annons

Till toppen av sidan