På kvinnodagen förra året inkom en motion till Hebys fullmäktige om att införa gratis mensskydd i skolan. Efter en utredning hos barn- och utbildningsförvaltningen bestämmer man att ge motionen avslag.
När jag, som SA-reporter och före detta elev på Heby centralskola, ska skriva en artikel om detta begär jag ut handlingarna som ligger bakom beslutet, och förvånas över hur slappt ärendet är utrett.
Det är en manlig utredare som ska avgöra om Hebys menstruerande elever - oftast tjejer - ska få gratis mensskydd. Och det är den som leder till att det inför höstterminen 2022 inte finns lättillgängliga mensskydd på skolorna.
Enligt utredaren skulle det kosta över 50 000 kronor i månaden att införa gratis mensskydd på skolan. Detta är baserat på en motion i riksdagen där man beräknar att det i snitt kostar 150 kronor var månad att ha mens. Därmed måste det också kosta 150 kronor i månaden, per elev, om man ska erbjuda gratis mensskydd, eller?
Annons
Annons
Hade man googlat någon gång till hade man hittat information som ger helt andra siffror. Organisationen Mensen beräknar att ett mensskydd i snitt kostar 1,50 kronor, och att det går åt ungefär 5 mensskydd per elev under skoltid varje månad. Det är 7,5 kronor per menstruerande elev. Då skulle det kosta 2 775 kronor för Heby kommun att förse sina menstruerande elever med mensskydd var månad.
Nog att Hebys skolor redan kostar för mycket, men är man redan 9,5 miljoner över budget kanske inte knappa tre tusen gör så stor skillnad. Det är dessutom elevhälsan i Heby som kostar mindre än i andra jämföra kommuner.
Vidare argument för avslaget är att familjer som inte har råd med mensskydd kan söka försörjningsstöd. Då undrar jag om Heby kommun verkligen tror att det bara är barn från fattigdom som glömmer att ta med en tampong till skolan?
Det är en mänsklig rättighet att ha tillgång till fungerande mensskydd, ändå vill inte Heby kommun ens ta utredningen om gratis mensskydd på allvar.
Det är en fråga om demokrati och jämställdhet. När det kommer till problem som främst påverkar unga tjejer så görs ingen helhjärtad insats att hitta lösningen.
För fem år sedan gick jag ut nian på Heby skola. Det är tråkigt att återvända till gamla trakter, ha Heby som bevakningsområde på SA och märka att ingen förbättring har skett på fem år. Hebys tjejer förtjänar mer än så, och jag vet att Heby kan bättre.
Annons
Eftersom Hebys utredare uppenbarligen misslyckas med att göra en enkel googling, delar jag med mig av ytterligare förslag på hur man kan förse eleverna med mensskydd:
Red Locker - är ett Svenskt företag där man får ett mensskåp med låsfunktion. Räknar man med två mensskåp på vardera högstadieskola med 90 nya mensskydd var månad blir engångskostnaden 2 775 kronor och därefter 2 510 kronor i månaden. (OBS: Man kan köpa till snygga klistermärken och informationsmärken.)
Annons
Menssäkrad - är ett annat företag med mensskåp på prenumeration. Fortsätter vi räkna med 370 menstruerande elever (enligt kommunens utredning) och totalt fyra mensskåp, skulle första köpet på fyra boxar kosta 4 600 kronor. Därefter skulle den maximala kostnaden med 1 500 mensskydd per kvartal kosta 4 275 kronor i månaden. (OBS: Dessa lådor finns i snygga färger.)
Menslåda - det mest basic alternativet. Ställ en liten låda på valda menstoaletter och låt dem fyllas på. På vissa skolor får elevrådet ansvara för påfyllnad. Använder vi Mensens uträkningar kostar detta 2 775 kronor i månaden. Extra kostnader tillkommer för att köpa lådor att lägga mensskydden i.
Om man använder datorns inbyggda webbläsare och söker på exempelvis "mensskåp", "mensskydd skola" eller liknande så hittar man att det finns ännu fler alternativ.