Annons

Annons

Annons

Tågstrulet i Sala och Heby

Kommunens nödrop om tågen – personalen kan inte ta sig till jobbet

Problemen med kollektivtrafiken har fått så stora konsekvenser att kommunstyrelsen i Heby tagit beslut om en skrivelse till Region Uppland.

Text

Att bussar i linjetrafik också har börjat ställas in gör kommunen isolerad och problemen ännu värre, påpekas det i skrivelsen till Region Uppland. KSO Marie Wilén och kommunchef Emma Burstedt vill se krafttag.

Bild: Lisa Parland

Annons

– Skrivelsen är undertecknad av kommunchefen Emma Burstedt och beslutet att godkänna den togs på tisdagens sammanträde, berättar kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén (C).

– Det är jättestora problem för alla som pendlar med tåg och buss till jobb och utbildning. Detta måste lösas och det är bråttom, och därför skriver kommunstyrelsen till Region Uppsala som har ansvaret för trafiken. Pendlarna hamnar i oerhört jobbiga och stressiga situationer varje dag. Och för arbetsgivarna är det ju väldigt viktigt att deras personal kommer till jobbet. Vi måste ha en kollektivtrafik som man kan lita på, utvecklar Marie Wilén det hela.

Annons

Då Mälartåg tog över driften från Upptåg blev det möjligt att åka tåg hela vägen från Morgongåva/Heby till Västerås utan byte. Kommunen understryker i skrivelsen att just detta är mycket positivt men att övergången i övrigt varit kantad av problem.

Annons

Att sommartidtabellen med färre avgångar började gälla tidigare än planerat, att inställda avgångar på sträckan Gävle-Uppsala tvärt emot vad man sagt också drabbat sträckan Uppsala- Sala, att beskeden om inställda tåg ofta kommer med mycket kors varsel och att det till råga på allt regelbundet har hänt att bussturer i linjetrafik ställs in har skapat stora problem påpekar man.

”Kommunens invånare har i och med detta fått stora problem att ta sig till arbete, skola och fritidsaktiviteter samt planera sin vardag. För Heby kommun som arbetsgivare medför störningarna problem med att bemanna våra verksamheter, särskilt då turerna ställs in med så kort varsel. Vi framstår inte heller som en attraktiv arbetsgivare då vi inte har tillgång till pålitlig kollektivtrafik. Vi har medarbetare som inte får sin vardag att fungera, och som inte ser hur de kan arbeta kvar i Heby kommun – på grund av problemen med kollektivtrafiken. Detta gäller i en bredd av verksamheter inom samtliga förvaltningar” står det i skrivelsen.

Nu vill kommunen se krafttag och i slutet av skrivelsen skräder man inte orden.

”Heby kommun efterlyser krafttag för att komma till rätta med beskrivna problem, och att Region Uppsala i mycket högre utsträckning sätter in ersättningstrafik vid inställda turer. Kommunen efterfrågar kommunikation med Region Uppsala om vad som görs för att åtgärda problemen och om prognos på när de är åtgärdade. Kommunen efterlyser också bättre kommunikation till våra pendlare, medborgare och anställda i samma frågor” avslutas texten.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan