Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Avskaffa de delade turerna inom äldreomsorgen 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det är hög tid att vi gör de förändringar som krävs för att hjälpa omsorgstagare och personal att må bättre på sin arbetsplats i Sala kommun", skriver insändarskribenterna.

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

I Sala kommun arbetar personalen i vård och omsorgen till viss del delade turer. Dessa turer bygger på att man under ett antal timmar har ett obetalt uppehåll mitt i sitt arbetspass. Dagarna börjar tidigt på morgonen och slutar sent på kvällen. Undersökningar visar att delade turer sliter hårt på personalen och är impopulära. Personal inom vård och omsorg önskar i allmänhet sammanhängande arbetstid. Kommunen måste ha som mål att vara en attraktiv arbetsgivare som är värnar om sin personal.

Annons

Annons

Dagens dyra drivmedelspriser, och då en del av personalen har långa resor till sin bostad, gör att många att bli kvar på arbetsplatsen eller driver omkring på stan i stället för att åka hem.   

Många känner stark press inför stundade arbetshelger som tröttar ut personalen både psykiskt och fysiskt då dagarna blir väldigt långa. 

Magnus Edman (SD).

Bild: Rasmus Hammarström

I ett redan stressigt och tungt arbete är det svårt att behålla personal och att rekrytera ny. För att göra ett gott arbete krävs en god arbetsmiljö för personalen. Vi Sverigedemokrater anser att det är nödvändigt för en fungerande verksamhet att både personal och omsorgstagare är välmående. 

I dag är det många kommuner som ligger steget före och har avskaffat dessa delade turer med mycket gott resultat. Man räknar inte med någon extra kostnad, eftersom avskaffandet leder till lägre sjukfrånvaro, minskad personalomsättning och ökad attraktivitet som arbetsgivare. 

Rekryteringsbehovet inom vård och omsorg väntas också öka i framtiden. Då duger det inte att tvinga på sina anställda de ogynnsamma arbetsvillkor som delade turer innebär.

Annons

Det är hög tid att vi gör de förändringar som krävs för att hjälpa omsorgstagare och personal att må bättre på sin arbetsplats i Sala kommun. 

Cecilia Viman (SD), kandidat till kommunfullmäktige

Magnus Edman (SD), gruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan