Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Debatt
När börjar effekterna av SD:s förslag synas?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Daniel Steinmo, Miljöpartiet i Heby.

Bild: Privat

Annons

Svar till Joel Wåhlen (SD) om lokal klimatpolitik, insändare den 20 augusti.

Jag blir först mycket glad när jag läser Joel Wåhlens (SD) svar på min insändare om klimatfrågans roll i Heby kommuns lokalpolitik. Det känns bra att höra att Sverigedemokraterna tar klimathotet ”på största allvar”, partiledare Åkesson har ju skickat helt annorlunda signaler i intervjuer och utspel. Men sedan infinner sig den vanliga ledsamheten över att de ju faktiskt inte vill göra något åt problemet här och nu.

Annons

Annons

SD skulle önska mer kärnkraft och vill investera i ”innovativ industri” så att vi senare kan exportera smarta produkter till fattigare länder för att de sedan ska kunna minska utsläppen i stället. Denna lösning förs gång på gång fram som borgerlighetens svar på klimatutmaningen men den lever verkligen upp till Joel Wåhléns egna begrepp ”drömmar om utopier”. Förslagen är skisser och idéer och ligger långt i framtiden, nya kärnkraftverk ligger många år bort och tidshorisonten för de innovativa exporterna till utvecklingsländer verkar om möjligt ännu vagare och avlägsnare. För att nå Parisavtalets mål om 1,5 graders global uppvärmning skulle våra koldioxidutsläpp behöva minska med 20 procent redan i år. När börjar effekterna av SD:s förslag synas?

SD:s insändare den 31 augusti.

En metod som faktiskt påverkar utsläppen här och nu är den inblandningen av biodrivmedel som SD kritiserar. Detta tycks dock vara den mest effektiva metoden att på kort sikt få ned utsläppen från trafiken. Att ta bort dem innebär förstås att man måste göra drastiska besparingar av koldioxid på andra håll. Kan Joel Wåhlén säga var?

Annons

Och vilka var då Sverigedemokraternas lokala förslag för att bidra till den klimatkamp som de ser som så allvarlig? Två svar finner jag i Joel Wåhléns text: att underhålla badplatserna och att sänka kommunalskatten. I den jämförelsen kan väl mina förslag inte anses ineffektiva?

Daniel Steinmo, Miljöpartiet i Heby

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan