Annons

Annons

Annons

Sala

Läsartext
Skolträff 50 år efter studenten – 20 av 23 återsågs

År 1972  släpper ABBA sin debutsingel, Ölandsbron invigs,  Apollo 16 landar på månen. Och klass G3c tar studenten på Ekebyskolan i Sala.

Text

Detta är en läsartext.

Annons

Nyligen firade klass G3c sitt 50-årsjubileum i Sala. Den tillhörde sista årskullen som tog studenten på Ekebyskolan. Sedan var det Kungsängsskolan, eller Kungsängsgymnasiet som den numera heter, som gällde.

– Jättetrevligt att träffa alla igen, säger Elisabeth Pettersson (Hallenberg som ogift), som rest ända från Abbekås nära Ystad, allra längst ner i landet, för att vara med på detta jubileum.

– Ofattbart att det gått 50 år sedan vi slutade, konstaterar Lars-Erik Edlinger, Färnebokille som sedan länge bor i Stockholm.

Bara tre personer bor numera kvar i Sala kommun; Siv Lilja, Kristina Paulson Heggbrenna och Hans Godén. Övriga är utspridda över hela landet, från Ystad i söder till Övermojärv, nio mil norr om Haparanda, i norr.

Annons

– Jag flög från Luleå till Arlanda. Det var smidigt, berättar Anna-Lena Larsson (Gillgren) som bor just i lilla Övermojärv.

Annons

Årgångsklassen 1972.

Det här var den åttonde klassträffen, men i år var det så klart lite extra. 20 av 23 möjliga kom. Festligheterna drog i gång med cava och snittar i stadsparken vid lunchtid dag ett för att avslutas nästan ett dygn senare.

Efter att ha samlats i Ekebyskolans aula väntade fotografering i stadsparken. Sedan blev det en promenad genom Salas parker ner till kvarteret Täljstenen där Tjalle Forsberg visade gamla bilder ur sitt jättelika arkiv.

Dagen avslutades med middag på hotell Tinget. Där bodde också cirka hälften av deltagarna över natten. Under den sex timmar långa middagsträffen var det många minnen som dryftades och  gamla bilder som visades. Lärare som Bo Lidén (fysik och matematik), Martin Eder (bild), Annelore Holmberg (språk) och Gunilla Sörbom (kemi) koms ihåg med värme.

Bakre raden fr. v. Anna-Lena Larsson (Gillgren), Susanne Hellstrand, Boje Grundberg, Ola Gustavsson, Stefan Eriksson, Anna-Karin Johansson, Karin Bentero (Hervor Fest), Kerstin Lindman, Lilianne Zetterberg Abramsson, Elisabeth Brickstad (Lindroth), Leif Argus och Kristina Paulson Heggbrenna. Främre raden: Lars-Erik Edlinger, Hans Godén, Birgitta Forsgren (Johansson), Siv Lilja, Karin Gusthalin (Thalin), Anna-Greta Holmbom Björkman, Monica Nordin och Elisabeth Pettersson (Hallenberg). Foto: Bengt-Olov Hansson

Kvällen bjöd också på frågesport och musikquiz som iordningställts av Bo "Bojen" Grundberg som tillsammans med Stefan Eriksson och Leif Argus arrangerade träffen.

Annons

Annons

– Vi har haft en handfull träffar för att planera det här firandet. En av träffarna var i Miami där Stefan bodde fram till i juni, berättar Leif Argus och fortsätter:

– Vi hade även en träff i Sala i somras där vi provbodde hotellet och drog upp de sista riktlinjerna.

Jubileumsträffen avslutades efter frukost andra dagen med ett besök i Salas gamla vattentorn. Det stod klart 1903 och var i drift fram till 1962. Det ritades av Agnes Magnell, den första kvinna som utbildades till arkitekt i Sverige.

Stefan Eriksson, som äger vattentornet sedan 2013, visade runt och berättade om det. Det är möjligt att det byggs om till bostad i framtiden.

Under träffen utsågs en ny festkommitté. Om tre år är det dags för fest igen...

Hans Godén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan