Annons

Annons

Annons

Salas slitna skollokaler

Insändare
Hur många gånger kan alliansen göra fel i samma ärende?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

När den dåliga och hälsofarliga lokalerna i Åkraskolan dömdes ut agerade styret och Sala kommun effektivt och rådigt. På kort tid ställdes en stor modullösning på plats som blev en snabb (men dyr) lösning. Bra!

Men sen gick det sämre. Lokalerna blev överdimensionerade och därav blev den ökade lokalhyran en lång diskussion som sköts runt mellan skolkontoret, fastighet och kommunstyrelsen. Kostnaden la till slut på enheten och modulskolan fick göra tuffa och drastiska besparingar i personal och material.

Annons

Annons

Då bröt kalabalik ut i det styrande allians för Sala om vart den nya skolan som skulle ersätta Åkraskolan skulle byggas och Salas Bästa hoppade av alliansen som nu blev ett minoritetsstyre. Minoritetsstyret valde då att skjuta på investeringen eftersom Salas ekonomi var extremt pressad. Istället förordade alliansstyre att verksamheten skulle vara kvar i modulbyggnaden.

Ingela K Lindström, gruppledare Miljöpartiet i Sala

Bild: Rasmus Hammarström

Nu upptäcktes att man från upphandlingen och fastighetskontoret hade missat att skriva in en klausul om att det skulle gå att förlänga kontraktet. Panik uppstod i alliansstyret.

Moderaterna ville budgetera för bötesbeloppet (som ingen visste hur högt det skulle bli) och resterande allians ville hitta en annan lösning. Man valde då att gå ut med en ny upphandling, som efter inledande strul blev klar till våren. En ny moduluthyrare vann upphandlingen och under sommaren skulle då två modulskola byta plats och alla möbler, böcker och utrustning skulle packas och flyttas.

Fängelset blir oroade då den nya modulbyggnaden beslutas ställas bredvid den äldre modulbyggnaden. Markberedningen sker skyndsamt - trolig kostnad 10-16 miljoner kronor.

Annons

I augusti börjar sen eleverna i en halvklar byggnad där personalen har lagt oändligt många timmar på att leta reda på stolar, bänkar, material osv. Under hot om anmälan om angående arbetsmiljö från lärarfacken iordningsställas skolan under helgen.

Annons

Dock glömde man att ansöka om bygglov. Så på hela denna olycklig historia ska en byggsanktionsavgift nu betalas på 2,06 mkr. Att kommunens fastighetsförvaltning under ledning av alliansen håller på med svartbyggen i jätteformat är skandal!

Ingela K Lindström, gruppledare Miljöpartiet i Sala

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan