Annons

Annons

Annons

Valet 2022 Sala Heby

Debatt
Nytt blod i Heby är nödvändigt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hans-Göran Björk, KD i Heby kommun.

Annons

I Heby kommun har vi låga betyg bland annat när det gäller företagsklimat och våra elevers betyg och kvalifikationer till gymnasieutbildning. De nedåtgående kurvorna startade samtidigt som den nya regimen S och C tog över kontrollen. Nu måste vi göra något och tänka i nya banor. Vi har förslag som vi hoppas både väljare och andra partier kan enas kring.

Heby behöver en ny ledning. En ledning som tänker utanför boxen. När vi tillsammans med oppositionen tog fram en alternativ budget, ställde vi frågor till ekonomiansvariga ”varför är det så här” så blev svaret: ”Så har vi alltid gjort”. Och det är det som är grundproblemet för kommunen. Jag håller med Elin Ångman och Carl-Åke Elmersjö (MP) i deras debattinlägg tidigare i SA. Hela tänket på en budget måste göras om. En budget måste börja med att sätta rimliga nivåer för utgifterna för skola, vård och omsorg så att vi uppfyller lagkraven. Därefter fördela pengarna till det som vi har råd med – även om ett antal tjänstemän eller mellanchefer skulle försvinna.

Annons

Annons

Heby centralort har ett nära samarbete med Sala, inte minst när det gäller frågor kring bygg- och miljö. Avståndet mellan Sala och Östervåla är närmare sex mil. Det kanske är dags att söka fler samarbetskommuner i vissa frågor? Till exempel Tierp som jag är övertygad har minst lika god, om inte ännu bättre, lokalkännedom om norra kommundelen. Jag tror att bindningen till Sala på flera områden behöver lösas upp, för att en gång för alla gräva igen det krondike som splittrar vår kommun. Efter länsbytet har vi inte klippt navelsträngen till Västmanland. Bara för att det alltid har varit så, behöver det inte alltid vara så. Att tänka utanför boxen har vår nuvarande regim S + C svårt att ta till sig.

När det gäller företagsklimatet så finns stora klagomål på bemötandet från tjänstemän. Inte minst från bygg- och miljö i Sala. Det är den politiska ledningens ansvar att se över detta. Flera i vår kommun – även politiker – har känslan av att det är tjänstemännen som styr, inte politiker. Entreprenörers iver att skapa något bra, stryps och till och med motarbetas. Likaså insatser från föreningslivet. Det senare har jag skrämmande exempel på. En orsak är okunskapen om hela vår kommun. Flera ledande tjänstemän bor inte här och kommunhuset är i stort sett det enda de ser av hela vår fantastiska kommun. Därför har vi tidigare motionerat om en obligatorisk vecka att lära känna hela vår kommun. Motionen gick igenom men ännu har inget hänt. Nuvarande ledning har alltså svårt för att tänka utanför boxen.

Heby Kommun behöver nytt friskt blod i ledningen. Jag och KD är beredd att ta ansvar för en positiv och konstruktiv förändring.

Hans-Göran Björk, ordförande KD i Heby kommun och förstanamn på kommunvallistan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan