Annons

Annons

Annons

Heby

Nya skolan i Vittinge har börjat byggas – blir dyrare än väntat

Det första spadtaget är taget på det nya skolbygget i Vittinge. Prislappen har blivit dyrare än tänkt men det är inget som oroar kommunen.
– Den här byggnationen utvecklar hela Vittingebygden, säger Marie Wilén (C).

Text

Bild: Elvira Rejment

Annons

Den första september drog bygget av den nya skolan i Vittinge igång. Den nya, större och mer ändamålsenliga skolan kommer att bli 2591 kvadratmeter stor och beräknas stå färdig våren 2024. Vi har tidigare skrivit om, och visat massor av bilder på hur skolan kommer att se ut. Det är företaget Elvbygg AB som har fått i uppdrag av Hebyfastigheter att bygga skolan.

– Första september fick vi tillträde till tomten och då kunde vår entreprenör börja. Vi började med markarbete och schakt, att få ner rör i backen och sånt som ska göras först, säger Stefan Liljebris, VD för Hebyfastigheter.

Annons

Prislappen för den nya skolan kommer att bli högre än vad man budgeterat för, detta till följd av höga priser på allt från material till el och bränsle. Enligt Stefan Liljebris kommer prislappen hamna någonstans kring 15 procent över det man först tänkt sig och den årliga hyran för kommunen kommer att landa på 4,8 miljoner kronor, vilket är 600 000 mer än de 4,2 miljoner man först räknade med. Idag, med den gamla skolan, har man en hyra på 1,2 miljoner.

Annons

– Kostnaden blev högre än vad som var prognostiserat på grund av de höga byggpriserna men kommunen tyckte ändå att det var värt att gå vidare med bygget för att det betyder mycket för Vittinge och möjligheten för orten att växa och blomstra med husförsäljningar och så vidare, säger Stefan Liljebris.

Stefan Liljebris, VD för Hebygårdar berättar att kostnaden för skolan blev högre till följd av stigande priser på material och bränsle.

Stefan Liljebris nämner dock att prisökningen ligger i linje med snittet för ökningen av byggkostnader och enligt SCBs Byggkostnadsindex, BKI, har byggkostnaden ökat med i snitt 14,4 procent på ett år, mätt från juli förra året till juli i år.

I budgeten för 2023 har man tagit höjd för en eventuell prisökning och man är från kommunens sida positiva, trots prisökningen.

– Den här byggnationen utvecklar hela Vittingebygden. För barnen blir det nya och betydligt mer ändamålsenliga lokaler och det är viktigt, det stimulerar deras lärande. Men sen innebär det också att attraktiviteten för Vittinge som bostadsort ökar, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén (C).

Annons

Marie Wilén (C), kommunalråd i Heby kommun är glad att bygget dragit igång och säger att det är viktigt för orten Vittinge.

Bild: Tor Röjerås

Nu väntar alltså drygt ett och ett halvt års byggnadsarbete och ganska precis två år innan de första eleverna kan börja i skolan. Och skola är inte det enda man planerar för i området.

– I samband med detta kommer kommunen också att exploatera ytterligare villatomter, mellan nuvarande villabebyggelse och tomten för skola och förskola, säger Marie Wilén.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan