Annons

Annons

Annons

Heby

Insändare
Heby behöver ett samlat och enat styre i Putin-tider

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I Heby är det liksom i andra kommuner i Uppland ett avgörande läge inför valet av kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Vi måste nu lägga ner de emotionella känslorna när vi nu, med tanke på det tilltagande kriget i Europa, kan komma att stå inför betydlig besvärligare olägenheter än om en person är vänsterpartist eller sverigedemokrat.

Efter ryssarnas intensiva och avskyvärda anfall mot Ukraina på måndagsmorgonen vittnar det än en gång om att Putin är beredd att ta till vilka medel som helst för att få sin vilja igenom. Läget i vårt land just nu är att framtiden är mer än vanligt osäker och vi vet ingenting om vad som kommer att hända de närmaste fyra åren. Då kommer även vår lokala politik att tvingas uppträda med stor enighet. Nästa fyraårsperiod kan handla om helt andra frågor än de traditionella lokala frågorna. Fortsatt splittring kan i det värsta av scenarier leda till rädsla och otrygghet hos våra medborgare.

Annons

Annons

Många slåss just nu för maktpositioner och att få igenom den för enskilda partier så viktiga budgeten. Men allt detta kan kastas omkull över en natt. Vi lever långt ifrån den trygghet som rådde fram till att Krimhalvön annekterades och nu senast i februari när målet för Putin blev att återta Ukraina under rysk flagg.

Hebys kommunkontor.

Bild: Rasmus Hammarström

Politik skulle kunna liknas vid ett kollektiv där vi alla bor under samma tak. I ett kollektiv måste samarbetet fungera. Vill två inte stå i samma kök när maten ska lagas – då blir det ingen mat. En kock kan inte kasta ut en kvalificerad kallskänka bara för att det är fel färg på skjortan.

Heby kommun behöver ett tryggt och förtroendeingivande ledarskap. Ledare måste finnas. Den ledaren som får förtroendet att hålla i rodret måste vara handlingskraftig och ingjuta trygghet när orosmolnen kommer och vågorna riskerar att få hela skutan att kapsejsa. Då kan det behövas en färgrik samling bassar i båten där var och en har sina spetskompetenser och är samarbetsvilliga. Och där kaptenen kan ge en positiv dunk i ryggen för bra insatser. Då får vi alla hjälpas åt, dra in taggarna och respektera varandra särskilt i orostider som räder just nu.

Annons

"Jag vill uppmana partier som hamnat i låsningar att leta rätt på de nycklar som kan frigöra bojorna och därmed söka ett bredd ledarskap med en för alla förtroendeingivande kapten som för skutan framåt både i stormen och lugnet," skriver Hans-Göran Björk.

Bild: Lisa Parland

Annons

Vi kan under de närmaste fyra åren, kanske redan innan året är slut, tvingas lägga ner våra vapen och ingjuta hopp, framtidstro och handlingskraft. Vi kan komma att ställas inför oväntade beredskapsplaner, nedsläckning av våra tätorter, stå utan el, anställda i företag som hamnar i arbetslöshet på grund av att företag inte längre klarar av krigets konsekvenser. Om vi i en kommun fortsätter smutskasta och förneka andras existens skapar det splittring och inte den enhet som vi i den bästa av världar skulle önska.

Jag vill med detta inte svartmåla framtiden, jag tror tvärtom att den kommer bli ljusare, och det tidigare än vad vi kan ana. Men jag vill uppmana partier som hamnat i låsningar att leta rätt på de nycklar som kan frigöra bojorna och därmed söka ett bredd ledarskap med en för alla förtroendeingivande kapten som för skutan framåt både i stormen och lugnet.

Hans-Göran Björk (KD)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan