Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Vad är SD egentligen?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kenneth Östberg (S), Barbro Larsson (C) och Heidi-Maria Wallinder (V).

Bild: Sara Arvidsson, Arkivbild, Sofie Tejre, Jesper Ahlin Marceta

Annons

Ett nytt styre i Region Västmanland är på plats, men en fråga har ännu inte blivit besvarad, och det handlar om Sverigedemokraternas faktiska roll de kommande fyra åren.

Sanningen är att det lilla styret aldrig hade kunnat komma till makten utan dem. Enligt regionstyrelsens ordförande är Sverigedemokraterna ett oppositionsparti. Liberalerna rankar Sverigedemokraterna som det parti de allra minst vill samarbeta med i regionen. Ändå är ett sådant samarbete i praktiken en förutsättning för de politiska uppdrag de nu har fått, inklusive makten i regionen. Vad har SD då fått i gengäld? Jo, styret har lämnat ifrån sig ett hett eftertraktat uppdrag som regionråd. Dessutom har SD flyttat in i värmen i majoritetens korridor. Så brukar inte andra oppositionspartier behandlas. Vad de får mer återstår att se. Själva skriver de i Sala Allehanda 221108 att de har bidragit till maktskiftet, de skriver om samsyn och en gemensam uppgift, och att de ”ska göra Västmanland bra igen”. Som om de ingår i styret.

Annons

Annons

Kenneth Östberg (S).

Bild: Sara Arvidsson, Arkivbild

Heidi-Maria Wallinder (V).

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Barbro Larsson (C).

Bild: Sofie Tejre

För västmanlänningarnas del, och särskilt Sverigedemokraternas väljare, är det intressant att veta vad de kan förvänta sig av dem de har röstat fram. Om SD ingår i majoriteten, som samarbetsparti eller som stödhjul, borde partiets väljare få valuta för sina röster genom reellt politiskt inflytande. Om SD däremot är ett rent oppositionsparti kan deras väljare förvänta sig att de driver sin egen politik, lägger egna förslag, och kritiserar sittande styre, precis som vilket oppositionsparti som helst. Inte att de säljer sitt stöd för ett regionråd. För oss som ingår i oppositionen är det viktigt att veta hur vi ska förhålla oss till Sverigedemokraterna framöver. Kan vi ställa interpellationer till Sverigedemokraternas regionråd? Kan vi utkräva ansvar av dem för den politik som kommer att bedrivas? Kommer de själva att ha en aktiv oppositionsroll? Eller kommer de varken att ta ansvar eller utkräva ansvar av den styrande minoriteten, på grund av sin otydliga och passiva roll i politiken?

Kenneth Östberg (S), regionråd och gruppledare

Heidi-Maria Wallinder (V), regionråd och gruppledare

Barbro Larsson (C), regionråd och gruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan