Det var klockan 22.30 på den 7 november 2020 som den mörka höstkvällen plötsligt lystes upp och det blev ljust som på dagen för några sekunder. Skenet var så starkt att de syntes över stora delar av Mellansverige. Men kanske allra mest i Sala och Heby - där stenen flög sina sista kilometer innan den slog ner i ett skogsparti i norra Enköping kommun.
Annons
Meteoritjägare från hela Sverige letade i skogarna och till slut hittade geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg den 14 kilo tunga boliden, som den här typen av stenar kallas.
Annons
Det var bara ett problem – markägaren greve Johan Benzelstierna von Engeström på Refvelsta gods var inte intresserad av att låta dem ta stenen, utan hävdade att allemansrätten inte gäller i detta fall.
– Oavsett om det är en julgran eller en meteorit så ingår det inte i allemansrätten att ta saker av ekonomiskt värde på annans mark, sade han till tidningen ATL.
Han kallar stenen för Refvelstameteoriten och betonar att han inte tänker sälja den.
– Jag har för avsikt att långtidsdeponera den på ett svenskt museum. Men jag släpper inte äganderätten.

Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg hittade stenen, men frågan är om de får behålla den. Foto: Naturhistoriska riksmuseet/Handout/TT
Problemet är dock att det inte finns tydliga lagregler som stadgar vem som äger en meteorit. Och det är det som Uppsala tingsrätt nu ska ta ställning till.
Just nu förvaras stenen på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, men kommer nu att transporteras till Uppsala för att visas upp för tingsrätten.
Huvudförhandlingen i målet beräknas pågå under två dagar.