Annons

Annons

Annons

Insändare
Regeringen, SD och miljömålen

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Regeringen presenterade sin första budget för den här mandatperioden. Man föreslår nedskärning av järnvägsunderhåll, avskaffat klimatbonus för elbilar och försämrar investeringsmöjligheter för vindkraft. Man sänker man bensinskatten, föreslår minskad reduktionsplikt, begränsar reseavdragen till endast bilresor, halverar anslagen till miljö- och klimatområdet. Dessutom stoppar man investeringar för nya järnvägar. Miljödepartementet läggs ner. Näringslivet står redo att investera miljarder i vindkraftverk till havs. Det skulle ge en elproduktion motsvarande samtliga svenska kärnkraftverk.

Annons

Annons

Beskedet från Ebba Buch, (KD) är att staten drar tillbaka sina subventioner till gemensamt stamnät. Vindkraftsföretagen kalkyler rivs upp. Investeringarna äventyras. Klimatforskare konstaterar att det är en förödande politik. Näringsliv protesterar. I en debattartikel i Aftonbladet skrev 223 företrädare för landets större företag att politikens ovilja för omställning var obegriplig för dem.

Statsråden i nya regeringen.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Klimatfrågan har länge varit måltavla för internationell högerpopulistisk propaganda. Tidningen ETC avslöjade tidigare att Sverigedemokraterna hade en avlönad så kallad "trollarme" som systematiskt trakasserade myndigheter, journalister, politiska motståndare och unga miljöaktivister.

Det blir alltmer tydligt att Sverigedemokraterna lyckats fjärrstyra Ulf Kristersson. En händelserik vecka med grova löftesbrott och systematiskt sabotage av klimatpolitiken. Landet missar det av riksdagen uppsatta klimatmålen till 2030. Människor förlorar tillförsikt och framtidstro.

Kalle Lindbom, medlem av Skuggans Socialdemokratiska förening i Sala

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan