Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Avverkan för Sala

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Med 30 miljoner kronor kunderfinansiering kommer det inte att bli någon satsning på behöriga lärare. Det kommer i bästa fall att finnas pengar kvar till vikarier som precis har gått ut gymnasiet."

Bild: Arkivbild, Julia Engström

Annons

Det var med stor förundran vi lyssnade på applåderna från Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet på måndagens sammanträde i kommunfullmäktige. De fyra vänster-mittenpartierna har valt att kalla sig Samverkan för Sala, och applåderna handlade om att deras budget hade gått igenom. Deras argument var lika sluttande som lutande tornet i Pisa.

Det var dock först när det ett par timmar efter tolvtimmarsmötet var dags att sova som den riktigt obehagliga känslan infann sig, att Salas kommunfullmäktige precis hade röstat igenom en budget för 2023 som slaktar välfärden, både skolan och vården. Centerpartiet och Socialdemokraterna vill göra sken av att vara välfärdspartier, men har ändå gjort denna sågning av välfärden. Att Vänsterpartiet har gått med på det är väldigt märkligt. ”Inte till salu”, brukade Jonas Sjöstedt säga. Jo, i Sala är hela Samverkan för Sala till salu, till reapris.

Annons

Annons

"Det byggs en skola i Varmsätra som kommer att belasta skolans ekonomi med en utgift på ytterligare 10 miljoner kronor per år. Detta är en skola som det faktiskt inte finns behov av för ytterligare 10 miljoner om året."

Bild: Rasmus Hammarström

Den vinnande budgeten hanterar skolan med stålhand. Ingen kan vara stolt över att:

■ Skolan får närmare 30 miljoner kronor mindre än vad som behövs.

■ Det byggs en skola i Varmsätra som kommer att belasta skolans ekonomi med en utgift på ytterligare 10 miljoner kronor per år. Detta är en skola som det faktiskt inte finns behov av för ytterligare 10 miljoner om året, vilket kommer att ta resurser från all annan verksamhet.

De punkterna sammantaget kommer att riskera att slå spiken i kistan för Sala som attraktiv skolkommun. Skolan har redan stora problem med slitna lokaler, sanitära problem, problem med ordning, mobbning och dålig arbetsmiljö. Det finns problem med skadedjur på vissa ställen. Eleverna i sexan får inte den undervisning i franska, tyska och spanska som de enligt lag har rätt till. Det ges inte heller nödvändigt stöd till alla elever som har behov av stöd, eller det extra stöd i särskild undervisningsgrupp som vissa elever behöver. Många elever får inget stöd alls, för det saknas pengar.

Mona johansson (L) och Mårten Hemström (L).

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

Även den sociala omsorgen får 4,5 miljoner kronor mindre. I stället väljer vänster-mitten-gruppen att prioritera städning i kommunal regi, gratis bussar och kommunstyrelsens verksamhet. Det är våra äldre och individer i social utsatthet som får betala priset för den vinnande budgetens snedvridna prioriteringar.

Annons

Vänster-mitten-samverkan skriver att de vill att “fler behöriga lärare rekryteras och andelen behöriga lärare öka.” De vill alltså ha behöriga lärare, men inte betala för det. Med 30 miljoner kronor kunderfinansiering kommer det inte att bli någon satsning på behöriga lärare. Det kommer i bästa fall att finnas pengar kvar till vikarier som precis har gått ut gymnasiet.

Måndagens möte var mer en begravning än ett sammanträde i kommunfullmäktige. Av begravningsceremonin återstår nu att kasta stoftet över kistan. Samverkan för Sala behöver nu redogöra för vilka skolor de vill lägga ner för de 30 miljoner kronor som fattas. Salaborna har rätt att få veta vilka skolor som det nya styret “Avverkan för Sala” kommer att offra, vilken verksamhet som ska slaktas och vilka elevers välmående som ska ignoreras.

Mårten Hemström (L)

Vice ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Mona Johansson (L)

Gruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan