Annons

Annons

Annons

Sala

Läsartext
Astrid förgyllde SPF:s julfest även efter sin bortgång

Text

Detta är en läsartext.

Underhållningen sköttes av vissångaren Cobbe Lindberg, Carina Normansson på fela och Johanna Paulsson på nyckelharpa.

Bild: Privat

Annons

Trots att Astrid Söderbaum Lilljeqvist somnade in i november fortsätter hennes tradition med diktläsning digitalt. Bilden togs på SPF:s julfest ett tidigare år.

Bild: Arkiv: Karin Karlsson

Den 12 december hälsade Göran Ax oss välkomna till årets sista trivselträff med SPF Seniorerna Sala. Mikaelsgården var till brädden fylld. Många hade något grant rött på sig. Det är nära till jul.

Annons

Underhållningen sköttes av vissångaren Cobbe Lindberg, Carina Normansson på fela och Johanna Paulsson på nyckelharpa. Sex Ferlindikter tonsatta av Cobbe och hans far framfördes. Dessa hör inte till de mest kända men ändå helt och fullt representativa för den populäre poeten.

Annons

Ferlins tid var det tragiska 1930- och 40-talen med försörjningssvårigheter, arbetslöshet, konflikter och krig. Denna period tycker många i dag känns igen. Människans utsatthet i en kall värld och hennes kamp för ett människovärde var ett grundtema för Ferlin. ”Profeten”, ”En ollonborr”, ”Ålderdom och Gubbe Grå” och ”Ryck upp dig!” är ännu aktuella visor.

Cobbes skrovliga röst, hans trevliga småprat och lätt disträ närvaro ingår naturligtvis i den långa traditionen av trubadurer och sångare vi har och har haft. Kraftfullt distinkta och varma inpass av fela och nyckelharpa i snyggt arr värmde upp det frusna och gav de lätt sorgliga texterna energi och lyft.

Förtäring av jullandgång, lotteridragning, avtackande av serveringsgruppen förde oss fram till det överraskande slutet: Astrid Söderbaum läste Rydbergs ”Tomten” som ju blivit en tradition inom SPF Sala. Denna gång dock via inspelning på cd-skiva.

Juris Martinsons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan