Annons

Annons

Annons

Sala

Läsartext
Här gäller det att vara snabb i huvudet – löste kuben på åtta sekunder

Under helgen den 17-18 december intogs Sala folkets park av 55 tävlande i speedcubing - där man tävlande i att lösa en Rubiks kub på tid.

Text

Detta är en läsartext.

Daniel Wallin (mitten) löste kuben på 7,97 sekunder. Trean Helmer Ewert (t. h.) och tvåan Elvin Thorsen (t. v.) var bara någon tiondel efter.

Bild: Ola Johansson

Annons

Tävlingen inleddes på lördagsmorgonen och avslutades på söndag eftermiddag.

Speedcubing är en sport som innebär att man löser ett handhållet pussel på tid. I vardagligt tal pratar man om Rubiks kub, men tävlingar innehåller ofta fler grenar än så, till exempel lösning med en hand, lösning med förbundna ögon och andra varianter på kub än den klassiska 3x3-kuben. I Sala tävlade man i 10 olika grenar. Bland deltagarna, som mestadels är unga, var den yngsta 8 år och den äldsta 60 år. Mestadels var det svenskar, men tävlanden kom även från Norge, Tyskland, Pakistan och Litauen.

Annons

Annons

Under en tävling ställer man som tävlande upp som funktionär när man inte själv tävlar; alla hjälps åt att lämna och hämta kuber vid tävlingsborden samt att döma.

Själva tävlingsmomentet går till så att den tävlande får 15 sekunder på sig att inspektera hur kuben är blandad och startar en särskild tidtagare när lösningen påbörjas. När kuben är löst, stoppas klockan. Man har 5 försök på sig och den långsammaste och snabbaste tiden räknas bort, därefter tar man ut medeltiden för de kvarvarande 3 lösningarna.

Den mest prestigefyllda tävlingen, 3x3, slutade med en seger för Daniel Wallin  med ett snitt på 7.97 sekunder. Elvin Thorsen kom tvåa (8.11) och Helmer Ewert kom trea (8.91).

Två nya svenska rekord registrerades i 2x2 och Pyraminx.

Speedcubing är en sport som växer i Sverige och föreningen Svekub har nästan fördubblat medlemsantalet det senaste året.

Ola Johansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan