Annons

Annons

Annons

Heby

Debatt
Frågetecken kring Tallgården kvarstår

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tallgården i Östervåla

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

Replik till vård- och omsorgsnämndens svar på min debattartikel.

Jag uppskattar förklaringarna från vård- och omsorgsnämndens ordförande och vice ordförande till beslutet att tömma Tallgården till den 30 juni 2023. Men det finns fortfarande en del frågetecken att reda ut och som låg till grund för beslutet, skriver Hans-Göran Björk, Kristdemokraterna i Heby.

De många frågetecknen som uppstått kring framtidens äldreboende i Östervåla och vård- och omsorgsnämndens ledning har sig själv att skylla. Initiativ att samtala även med invånare som i nuläget, men i snar närtid, är i behov av ett äldreboende har uteblivit. ”Kommunikationen” har skett genom referat och intervjuer i tidningar där rubriker basunerat ut om stängning av Tallgården. Självklart har detta skapat en stor oro för framtiden. I stället för att informera och skapa en dialog, har en fråga som berör nästan häften av kommunens hushåll skapat spekulationer. Denna kommunikationsbrist måste Vård- och omsorgsnämndens ledning ta på sig.

Annons

Annons

Redan 2014 utlovades två helt nya äldreboenden i kommunen. Det första skulle bli i Heby och därefter Östervåla. Då beskrevs Tegelbacken vara i sämst skick. Men senaste året har det förklarats att det är Tallgården som är i sämre än Tegelbacken.

Processen från löftet 2014 till och med invigningen i början av 2023 har tagit nio år. Frågan kvarstår ju självklart: När blir det ett annat äldreboende i Östervåla? Då detta inte är nämnt i visionerna i budgeten för närmaste tre åren uppstår ju frågan: När kommer det bli klart?

Att Tallgården nu är i sämre skick än vad Tegelbacken är med dess fysiska brister, uppfattas ju självklart att Tallgården som fastighet är i det sämsta skicket, vilket tydligen inte är fallet. Arbetsmiljöfrågan är en annan sak och kan prövas av Arbetsmiljöverket och de lär inte stänga Tallgården över en natt om de finner att det innebär risk för liv och hälsa för de anställda som arbetar där. Det finns många äldreboenden i Sverige som är av samma ålder och standard och som fortfarande fungerar.

Hebyfastigheter har tagit fram tre arkitektförslag om vad som kan göras. Någon förstudie som det talats om senaste halvåret har Hebyfastigheter ännu inte fått förfrågan om. Med tanke på en nio år lång process i Heby, och en förstudie ännu inte har initierats gällande Östervåla så kan förhoppningsvis ett nytt/ombyggt äldreboende stå klart 2032. Detta är förstås inte acceptabelt och då är ju självklart en nybyggnation en betydligt snabbare process inklusive planändringar och byggtid.

Annons

En renovering och en tillbyggnad på plats kan ske fastän boende finns kvar i Tallgården. Den gamla vårdcentralen i Östervåla kunde rivas och den nya byggas upp fastän boende fanns i Kvarnängen bara ett stenkast därifrån. Jag menar att beslutet om stängning av Tallgården främst har handlat om att få ner kostnaderna för Lövsta. Och då har hårdvaran fått gå före mjukvaran (människan) i resonemangen. Vård- och omsorgsnämnden måste vända på stenarna ännu en gång och det akut. Det kanske till och med går att bygga ut Kvarnängen både på höjden och bredden med dess närhet till vårdcentral och apotek? Oavsett vad utvägen blir är inte Tallgården, oavsett fastighetens skick eller dess ändamål för brukande, utdömd av någon myndighet. Skippa förstudien och titta på arkitektförslagen från Hebyfastigheter eller agera på annat sätt och det mycket snabbt. För en dialog med invånarna i norra delen, som bara är cirka 100 invånare färre en kommunens södra del, och ta till er av deras önskemål.

Hans-Göran Björk (KD)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan