Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Stå upp för den fria bildningen!

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tidöavtalets skrivning om armlängds avstånd till kulturen bör också gälla folkbildningen. Vi uppmanar Liberalerna i samtliga kommuner i Västmanland att kräva ett rakt svar från sina partikamrater i regeringen om hur den fria bildningen i Västmanlands kommuner ska garanteras.

Nu öppnar ABF-enheterna i Västmanland dörrarna för en ny termin där alla i respektive kommun kan delta. Under våren anordnar vi cirklar i bl.a. keramik, musik och språkstöd där alla kan få ny kunskap, eller nya färdigheter.

Under våren kommer vi även arrangera till exempel Imagine, Musikunderhållning med PRO, Filmvisning med Elektra och föreläsningar. Det är bara några av de 100-tals arrangemang ABF erbjuder här i Västmanland, och i hela Sverige.

Annons

Tommy Levinsson, Ordförande ABF i Västmanland

Bild: Arkivbild

Annons

Allt det här är en del av folkbildningen, en svensk institution som varit en självklarhet i över ett sekel, men som vi nu måste ta en ny strid för i och med Sverigedemokraternas inflytande över regeringens kulturpolitik.

Det finns skrivningar i Tidöavtalet som bör oroa alla som är övertygade om att ett bildat samhälle är ett bättre samhälle, och som tycker att kulturen behöver en plats och arena även utanför storstädernas citykärnor.

Tidöavtalet innehåller skrivningar som väcker flera illavarslande frågor kring folkbildningens oberoende och förutsättningar som även riskerar att få en direkt påverkan på folkbildningen i hela Västmanland.

Bland annat nämns en ”effektivisering” av folkbildningen vilket kan tolkas som ”nedskärningar”. Nedskärningar skulle utarma flera platser i eller kring respektive kommun ytterligare då studieförbund som ABF ofta är de enda utbildnings- och kulturaktörerna på plats.

"Det finns skrivningar i Tidöavtalet som bör oroa alla som är övertygade om att ett bildat samhälle är ett bättre samhälle, och som tycker att kulturen behöver en plats och arena även utanför storstädernas citykärnor. "

Bild: Alexandra Edman

Det är även otydligt hur folkbildningens oberoende ska garanteras. En statligt styrd folkbildning kommer att förlora den ”armlängds-avstånds-princip” som styrningen av folkbildningen länge vilat på. Detta skulle öppna upp för klåfingriga politiker att bestämma vilket utbud på kultur och utbildning som folkbildningen och föreningslivet ska få tillåtelse att erbjuda invånarna i respektive kommun. Fram till idag har vi haft ett system där de olika kommunernas invånare haft makt och inflytande att själva bestämma vilket utbud de vill ha.

Annons

Annons

Det är därför nu upp till alla i hela Västmanland som tror på medbestämmande, lokal demokrati och ett fritt föreningsliv att höja sina röster för folkbildningen och stå upp för rätten till fri bildning. Ett extra ansvar vilar på de partier som gett Sverigedemokraterna inflytande över kulturpolitiken och det ligger nu i allas intresse att hjälpas åt att förhindra etableringen av klåfingriga system som riskerar att leda till statlig detaljstyrning av folkbildningen i de Västmanländska kommunerna.

I slutet på förra året skrev Sverigedemokraternas talesperson i folkbildningsfrågor, Jonas Andersson, i ett Facebook-inlägg att det främst är Sverigedemokraterna som ligger bakom skrivningarna i Tidöavtalet som rör folkbildningen. Det är ingen hemlighet att Sverigedemokraterna vill styra innehållet inom konsten, folkbildningen och public service.

Däremot är det förvånande om Liberalerna inte kommer göra något motstånd i frågan. Liberaler har alltid försvarat folkbildningens oberoende, eftersom de vet att det är en bärande del av den liberala demokratin.

Vi hoppas därför att Liberalerna i samtliga kommuner i Västmanland sätter press på sina partikamrater i kommun, regionfullmäktige, riksdag och regeringen och kräver att utbildningsminister Mats Persson (L) ger raka svar på hur den fria bildningen ska garanteras.

Liberalerna profilerade sig i valrörelsen som det liberala ankaret i en regering med stöd av Sverigedemokraterna. Folkbildningen är för viktig för att Liberalerna, för att travestera partiledaren Johan Persson (L), ska kunna ”säga en sak före valet, och sedan göra en annan sak efter valet”.

Annons

När det gäller principen om armlängds avstånd till folkbildningen är det nu därför upp till bevis.

Tommy Levinsson

Ordförande ABF Västmanland

Alejandro Quezada

Ordförande ABF Västerås

Marie Forsberg

Ordförande ABF Västra Västmanland

Eva-Marie Rasmusson

Ombudsman, ABF Västmanland och ABF Västerås

Toni Carlsson

Ombudsman, ABF Västra Västmanland

Helén Pettersson

Förbundsordförande ABF

Annica Dahl

Förbundssekreterare ABF

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan