Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Salas historia börjar inte med silvergruvan

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar till Märit Landberg om Sala silvergruva.

Mats Köbin.

Bild: Elvira Rejment

För tusen år sedan var området runt det vi känner som Sala i dag helt öde och obefolkat. Här fanns bara en ogenomtränglig urskog som sträckte sig milsvida omkring. Flera århundraden senare dundrade det ner en silverblixt från himlen och gud skapade en mäktig silvergruva och från ingenstans kom de första människorna till gruvan och började bryta malmen. Sverige blev helt plötsligt en stormakt i Europa.

Annons

Nu överdrev jag detta en smula med glimten i blicken. Men Sala är så mycket mer än bara silvergruvan. Visst är den central och ska ha en stor roll för turismen, men det ska inte ske till vilket pris som helst. Man kan inte skyffla ner kommunens pengar i de avgrundsdjupa gruvhålen så det sjunger i berget år ut och år in utan ställa hårda krav och att se till att de efterlevs.

Annons

Det finns mer historia att berätta än silvergruvan, menar insändarskribenten.

Bild: Rasmus Hammarström

Nyligen kom en stor nationell historisk nyhet från området. Men det handlade inte om den allsmäktiga gruvan utan kommer från tiden man dyrkade de gamla gudarna. En av kvinnorna från de unika båtgravarna vid Sagån i höjd med sockenkyrkan var bördig från de brittiska öarna visar hennes dna! Vem kunde tro detta? Man kan spekulera hur hon kom hit men vi hade bra kontakter med landet på andra sidan Nordsjön långt tidigare än vikingatiden.

Salas första centrum låg här uppe i norr och det vittnar dessa fina gravar om och så klart även Sveriges vackraste runsten och kyrkan i sig. Sagån var central för att området skulle blomstra och från myrar och våtmarker utvann man järn från myrmalm, för att sedan smita allt från hästskor till saxar och så klart mäktiga vapen. Men malmen fanns även i berget och någon gång vid tiden mellan asatro och medeltid kanske blyglans glimrade till när järnmalm började brytas och Salas silvertid hade tagit ett första staplande steg. På den här tiden fanns inte mycket skrivet förutom i sten. Men en sak är säker. För att berätta om Salas historia måste man börja från början och då bör även kommunen lägga lite slantar för att få till lätt tillgänglig information, få till en fast utställning och skylta upp invid fornlämningarna som vittnar om det rika blomstrande livet långt innan gruvans storhetstid.

Mats Köbin

Runsten vid sockenkyrkan. Foto: Kalle Dahlberg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan