Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Har Sala silvergruva någon framtid som besöksmål?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ett romerskt ordspråk lyder: "Finis principio postum" vilket betyder "Slutet beror på början" och det gäller i högsta grad för hur besöksmålet Sala silvergruva hanteras av Sala silvergruva AB och Sala kommun.

Den situation som nu råder, att antalet besökare den gångna sommaren 2022 bara uppgick till omkring 4 500, jämfört tidigare 25 000, kan inte bara skyllas på pandemin, även om den haft betydelse i sammanhanget. De viktigaste problemen är avsaknaden av en effektiv marknadsföring och dåliga historiska kunskaper hos beslutsfattarna som ger gruvan pengar.

Annons

Annons

Om man har ett besöksmål för turister så måste man ju tala om att man finns! Vad gäller de historiska kunskaperna hos beslutsfattarna har jag, efter många kontakter med ansvariga personer fått klart för mig, att man inte vet särskilt mycket om gruvans och stadens historia.

"Om man verkligen, från kommunens sida, vill att Sala ska bli och vara ett bra och uppskattat besöksmål krävs en radikal förändring och inriktning", skriver insändarskribenten.

Bild: Maria Björkman

Jag började som gruvguide 1989 och intresserade mig för gruvans äldsta historia, uppfann en ny dateringsmetod för gruvor och skrev min doktorsavhandling som lades fram år 2000 på Uppsala universitet, där jag bevisade att gruvan började bearbetas redan 400 år före de skriftliga beläggen, således på 1100-talet. Detta borde vara en synnerligen användbart i marknadsföringen, men har gruvbolaget tagit till sig det? Nej!

I stället har man fokuserat på 1700-talet som var den sämsta perioden i gruvans historia. Åren 1995-2000 var jag styrelsemedlem i Visningsföreningen Sala silvergruva och hade hand om marknadsföringen, då gick det hela med ordentlig vinst, men det var då. Ja, Slutet beror på början. Den inriktning "Äventyret Sala silvergruva" som man valde för mer än 10 år sedan han nu nått vägs ände.

Annons

Om man verkligen, från kommunens sida, vill att Sala ska bli och vara ett bra och uppskattat besöksmål krävs en radikal förändring och inriktning. Här måste till ett verkligt kraftfullt historiskt nytänkande och marknadsföring av detta. Bara då kan Sala ha en framtid som besöksmål.

Richard Meurman - Fil. Dr. i arkeologi och gruvhistorieexpert

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan