Annons

Annons

Annons

Sala

Läsartext
Benjamin – från Ekebyskolan till stipendievinnare

Text

Detta är en läsartext.

Benjamin Verbeek.

Bild: Privat

Annons

Den 13:e januari 2023 släpptes det att Benjamin Verbeek, 22 år, tilldelas Anders Walls stipendium Årets Uppsalastudent 2022. Stipendiet är om 125 000 kronor och tilldelas en av Uppsala universitets 50 000 studenter om året.

Benjamin har alltid haft ett sinne för sådant många av oss skulle kalla nördigt. Han studerar teknisk fysik och har på fyra år läst sex universitetsår, inklusive extra kurser i avancerad matematik samt kinesiska. Han har just kommit hem från ett forskningsarbete i Kina och gör sig nu redo att genomföra sitt masterarbete i Schweiz.

Annons

Motiveringen för utmärkelsen lyder:

"Anders Wall-stipendiet till Årets Uppsalastudent 2022 tilldelas Benjamin Verbeek som läser civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Han har under sin utbildning presterat mycket fina studieresultat och även representerat Sverige i den internationella fysikolympiaden. Som studentrepresentant har han arbetat hårt för att höja kvaliteten i sin och andras utbildningar och som medorganisatör av läger och kollon för gymnasie- och grundskoleelever har han stärkt ungdomars intresse för vetenskap och därmed viljan att studera vidare. Genom sina prestationer och sitt stora engagemang är han en utmärkt förebild för andra studenter och en välförtjänt mottagare av stipendiet."

Annons

Det skrivs nu en hel del om Benjamins studier och hans arbete kring just teknisk fysik. Det som inte nämns är dock att Benjamin är från Sala och tillbringade sina högstadieår på Ekebyskolan. Mycket av det arbete Benjamin sysslar med utanför studierna har dock en grund i just detta.

Benjamin har i stort sett velat ha utmaningar hela livet men inte alltid känt att han fått dem. Under sin tid på Ekebyskolan läste han redan gymnasiematematik till exempel. Han påpekar då och då att mycket energi alltid läggs på elever som har det tuffare i skolan. Detta leder till att elever såsom han själv inte når upp så högt som de annars kunnat.

Benjamin tog därför problemet i egna händer och tillbringade helt enkelt sin fritid med att själv ta reda på svaren på frågor han undrade över. Han läste om sådant som intresserade honom på egen hand men saknade möjligheten att diskutera dessa ämnen. Nu sju år senare hjälper han andra ungdomar som vill hitta och umgås med likasinnade.

Annons

Vi i Sala är otroligt stolta över att Benjamin Verbeek tilldelas ett sådant ärofyllt stipendium, särskilt jag då jag ändå har turen att kalla honom min storebror.

Amalia My Verbeek

Fakta

Läsarnas egna texter

Vi får in många trevliga texter och bilder där läsarna berättar om händelser i våra trakter. Dessa läggs på Vardagsliv, och publiceras nu även på webben.

Vill du också berätta om något i din närhet, som kan intressera en större läsarkrets? Välkommen att skicka in text och högupplösta bilder till vardagsliv@salaallehanda.com.

SA förbehåller sig rätten att välja vad som publiceras.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan