Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Folkbildningens och kulturens oberoende behöver värnas

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik till Jonas Andersson (SD).

Det är både oroväckande och talande att det är Jonas Andersson (SD) som svarar när vi som civilsamhällesorganisation ställer frågor till Tidö-partiernas självutnämnda liberala ankare Liberalerna. ABF har, i likhet med stora delar av civilsamhället uttryckt en oro över skrivningar, och ageranden från statsmakten och regeringsunderlaget. Folkbildningens och kulturens oberoende behöver värnas.  

Annons

Annons

Folkbildning är den enda bildningsformen där vanligt folk tar egna initiativ för att lära sig och förändra saker tillsammans med andra, just därför bör den värnas från detaljstyrning. Detta är inget nytt, utan något det rått bred samsyn kring i över ett sekel.  Sverigedemokraterna delar inte den kultur- och bildningssynen, och just därför vänder vi oss till Liberalerna, som profilerat sig som det liberala ankaret i regeringsunderlaget.

Tommy Levinsson, Ordförande ABF i Västmanland

Bild: Arkivbild

Liberaler, både i bemärkelsen Folkpartister och liberalt sinnade personer, har alltid försvarat folkbildningens oberoende, eftersom de vet att det är en bärande del av demokratin. ABF har bett liberalerna att tala ur skägget om principen om armlängdsavstånd i kulturpolitiken de särskilt lyfte i regeringsförklaringen. När Sverigedemokraternas ledamot i riksdagens kulturutskott är den som svarar på frågan kring Liberalernas syn på folkbildning, så känns den frågan mer aktuell än någonsin att få svar på. ”

Tommy Levinsson

Ordförande ABF Västmanland

Alejandro Quezada

Ordförande ABF Västerås

Annons

Marie Forsberg

Ordförande ABF Västra Västmanland

Eva-Marie Rasmusson

Ombudsman, ABF Västmanland och ABF Västerås

Toni Carlsson

Ombudsman, ABF Västra Västmanland

Helén Pettersson

Förbundsordförande ABF

Annica Dahl

Förbundssekreterare ABF

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan