Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Det krävs nya lösningar och modiga beslut

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Svar till Fortfarande Uppgiven.

Vi från Koalition Sala läser insändaren från den 22 januari skriven av "Fortfarande uppgiven". Det är förståeligt att man som kommuninvånare vill ha så tydlig information som möjligt, och vi ska göra vårt bästa för att svara.

Om vi börjar med finansieringsgapen så finns det idag information från kommunstyrelsens verksamhetsplan att som säger kommunen under 2023 inte kan betala för samma kollektivtrafik som tidigare, att kvaliteten på inköpta livsmedel för mat till barn och äldre kommer att behöva sänkas, att vi måste minska de energi-effektiviserande åtgärder kommunen velat göra och även det löpande underhållet av våra fastigheter, baserat på att den nu antagna budgeten inte medger det.

Annons

Annons

I skolans verksamhet meddelar skolchefen att det saknas någonstans mellan 20-30 miljoner kronor för att driva planerad verksamhet. Här finns inga konkreta förslag till vad som kommer tas bort, vilket i sig är anledning till oro eftersom tiden för att komma i balans springer iväg.

Magnus Holm (KD, Magnus Edman (SD), Erik Hamrin (M) och Hanna Westman (SBÄ).

Bild: Rasmus Hammarström

Koalition Sala vill se en plan från styret och kommer i väntan på den att själva föreslå möjliga lösningar. Vår linje är att skolverksamhetens kvalitet gällande undervisning inte ska vara föremål för besparingar, vårt budgetförslag för 2023 prioriterade därför en ramökning för skolan.

Den satsning på torget som vi ville genomföra 2023 konkurrerar inte med vare sig LSS, skolor eller simhall. Det ska dock vara sagt att Sala kommun måste ompröva sin investeringsplan eftersom vi inte kommer att kunna finansiera allt utan väsentlig och negativ påverkan på vår dagliga drift, dvs välfärdsuppdraget.

Skillnaden mellan Koalition Sala och styret i Sala är att vi vågar vända på alla stenar och prova nya sätt att finansiera kommunens verksamhet genom nya grepp. Vi vill dra nytta av näringslivet genom att upphandla fler tjänster privata utförare för att på så sätt sänka kostnader. Vi vill avyttra tillgångar vi inte använder för att minska vår kostym. De medel vi då frigör kan vi investera i kärnverksamhet.

Annons

Annons

Sala kommun befinner sig i ett läge där det krävs nya lösningar och modiga beslut. Gamla sanningar behöver utmanas och vi måste prioritera på att leverera god välfärd i tuffa tider.

Vi kan såklart kan inte förklara hela vår ekonomiska politik i ett insändarsvar, men vår dörr står öppen "Fortfarande Uppgiven" och alla andra som är nyfiken på hur vi vill hantera situationen kommunen befinner sig i. Hör av er!

För Koalition Sala:

Erik Hamrin (M), oppositionsråd

Magnus Edman (SD), gruppledare

Hanna Westman (SBä), partiledare

Magnus Holm (KD), gruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan