Annons

Annons

Annons

Salas 400-årsjubileum

Läsartext
Lokala konstnärer tävlar om en plats i rådhuset

20 000 kronor och en plats i rådhuset för dennes porträtt av drottning Kristina – det är belöningen. Ett trettiotal konstnärer har redan nappat men det finns plats för fler. Alla porträtt visas sedan på vårsalongen i Kulturkvarteret Täljstenen nästa år.

Detta är en läsartext.

Bertil Forsberg och Paulina Sjöberg är några av de som är med och skapar ett porträtt av 1600-talsdrottningen.

Bild: Privat

Annons

När Sala fyller 400 år kommer vårsalongen i Travershallen, Kulturkvarteret Täljstenen, att ha ett speciellt tema: Porträtt av drottning Kristina.

Varför drottning Kristina? Vid ett par tillfällen när Avlidna Salakonstnärers Sällskap, tillsammans med Glenn Andersson, ordförande i Sala kommuns jubileumskommitté, visat konst i Gustav Adolf salen och intilliggande rum, har Glenn uttryckt önskemål om att det borde finnas ett porträtt av drottning Kristina i rådhuset.

Julia Nordqvist: Jag har alltid gillat att måla porträtt. Men det här känns lite högtidligare och mera utmanande. Jag kommer att göra några försök.

Bild: Privat

Drottning Kristina (1626-1689), har förmodligen aldrig besökt Sala, men ändå haft stor betydelse för svensk gruvdrift och därmed silvergruvan och staden. Det har också resulterat i synbara byggnadsverk, som Christinaschaktet och Kristina kyrka.

Annons

Annons

Tillsammans med jubileumskommittén inbjöd vår förening under hösten 2022, heltids-, deltids och fritidskonstnärer i Sala kommun till en vårsalong 2024 med temat drottning Kristina. Vårsalongen är också öppen för konstnärer utanför kommunen med anknytning till Sala.

Marianne Holmgren, 92 år: Jag väntar till vårsolen kommer. Då hoppas jag kunna sitta på min balkong och måla om hälsan tillåter. Det kanske blir en kurbitsmålning med drottning Kristina. Jag har bott i Sala i över 50 år men kommer från Dalarna. Nu har jag nästan slutat måla, men har alltid tyckt om att göra kurbitsmålningar.

Bild: Privat

Under hand har vi haft kontakt med tänkbara deltagare och vi uppskattar att minst ett 30-tal konstnärer, etablerade eller fritidskonstnärer, kommer att delta i vårsalongen.

Jubileumskommittén väljer, i samråd med Avlidna Salakonstnärers Sällskap, ett av porträtten som föreningen köper in och skänker till kommunen som jubileumsgåva. Vi förvärvar den valda målningen av konstnären för 20 000 kronor.

Avlidna Salakonstnärers Sällskap honorerar också, utan inbördes ordning, tio deltagare bland övriga konstnärer som vardera erhåller 1 000 kr för sin medverkan i vårsalongen.

Vi är ute i god tid för att ge alla möjlighet att planera sitt deltagande i vårsalongen 2024. På vår hemsida, www.salakonst.se, finns ytterligare information om vårsalongen och en länk till äldre målningar av drottning Kristina vilka kan fungera som inspirationsbilder.

Dick Holmér: Roligt att måla porträtt. Oftast blir de spontana med ganska breda penslar. Men jag försöker komma i rätt stämning för ett historiskt porträtt. Sedan ska jag ta mig an drottning Kristina.

Bild: Privat

Annons

Det är vår förhoppning att många vill delta med porträtt av drottning Kristina. Valfri teknik. Du kan lämna in högst tre porträtt av drottning Kristina, varav minst ett kommer med vid utställningen. Man behöver inte göra någon förhandsanmälan. Inlämningen blir någon gång i början av 2024.

Annons

Vi ser fram emot en engagerande, rolig, färg- och idérik utställning. Nutida porträtt av en dåtida kunglighet, gjorda av lokala konstnärer!

Johnny Ekman

Bertil Forsberg: Jag tyckte det här är en rolig idé. En vårsalong med ett tema. Känns bra att kunna förbereda porträttet i god tid. Kanske gör jag flera varianter – man kan ju lämna in tre förslag.

Bild: Privat

Paulina Sjöberg: Min speciella teknik, digitalt måleri, gör att porträttet av drottning Kristina kan kännas tidlöst, någonting mellan klassiskt porträtt och fantasy.

Bild: Privat

Fakta

Mer om drottning Kristina

Kristina hade ett märkligt och händelserikt liv. Drottning redan vid sex års ålder, regerande drottning från 1644, abdikerade från tronen 1654, konverterade till katolicismen – som hennes far Gustav II Adolf krigade mot fram till sin död 1632. Bosatte sig i Rom där hon kom att spela en framträdande roll i stadens kulturliv.
Hennes återstående liv präglades av storslagenhet och några gånger av mindre smickrande episoder. Begravdes under stor högtidlighet i Peterskyrkan i Rom. På vår hemsida, www.salakonst.se, finns tips om böcker som skildrar drottningens liv och leverne. Och kanske mest intressant: En länk till hennes egna brev och skrifter, sammanställda av Peter Englund och Svenska Akademien 2007.

Annons

Fakta

Läsarnas egna texter

Vi får in många trevliga texter och bilder där läsarna berättar om händelser i våra trakter. Dessa läggs på Vardagsliv, och publiceras nu även på webben.

Vill du också berätta om något i din närhet, som kan intressera en större läsarkrets? Välkommen att skicka in text och högupplösta bilder till vardagsliv@salaallehanda.com.

SA förbehåller sig rätten att välja vad som publiceras.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan