Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Sorglig sänkning av Salas skolverksamhet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi liberaler har frågat gång på gång vad styret vill spara på i välfärden i allmänhet och skolan i synnerhet. Vi får inga svar. Får vi något svar, Wigelsbo?"

Bild: Carola Blank

Annons

Skolan i Sala står inför stora nedskärningar som kommer att få stora konsekvenser för elever, särskilt de med sämst resultat. Det finns även stor risk för nedläggningar av skolor. Orsaken är det nya vänster-centerstyrets kraftiga bantning av välfärden i deras vinnande budget.

Försvaren som vänster-mitten-konstellationen har kommit med är rena bortförklaringar av beslut som visar att deras företrädare inte tror lika fullt på välfärden längre.

Kritiken avfärdas lättsinnigt. De fokuserar hellre på att vi liberaler använder oss av starka ord än på att bemöta kritiken. Lena Hjelm-Wallén (S) har exempelvis beklagat att vi använde uttryck som att de ”slaktar välfärden”, trots att Olof Palme sa att borgarna ”slår sönder välfärden”. Och det är precis vad Socialdemokraterna och Centerpartiet gör nu, med stöd från Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Hon kallar våra krav på mer pengar till välfärden för ”skramlande tunnor”. Det får hon gärna göra fler gånger, för vi kommer att fortsätta skramla när styret sänker Salas välfärd.

Annons

Annons

Mårten Hemström (L), Mona Johansson (L) och Agne Furingsten (L).

Bild: Rasmus Hammarström, Niklas Storm

En annan bortförklaring kommer från skolnämndens centerpartistiske ordförande, Anders Wigelsbo. Han skyller på inflation, pension och prioriteringar. I själva verket var det hans eget parti som, ihop med Socialdemokraterna och med stöd från Vänsterpartiet och Miljöpartiet, lade fram en budget som sparar på skolan med upp till 30 miljoner kronor.

Skolan får alltså närmare 30 miljoner kronor mindre än vad som behövs. I stället lägger vänster-center-koalitionen miljontals kronor på gratis kollektivtrafik, på att bygga en ny skola i Varmsätra som skolverksamheten inte ens har bett om och på att kommunalisera städningen. En sorglig prioritering.

På kommunfullmäktige i november, då den nu gällande budgeten röstades igenom av styret, upprepade Anders Wigelsbo (C) vid flera tillfällen att deras budget för skolan skulle vara tillräcklig. Wigelsbo påstod att styret kan göra icke kostnadskrävande prioriteringar. Var är dessa prioriteringar? Varför berättar inte skolnämndens ordförande Wigelsbo om de där magiska prioriteringarna som styret ruvat på i flera månader?

Annons

Vi liberaler har frågat gång på gång vad styret vill spara på i välfärden i allmänhet och skolan i synnerhet. Vi får inga svar. Får vi något svar, Wigelsbo?

Mona Johansson (L), gruppledare och ordförande för Liberalerna i Sala

Mårten Hemström (L), f.d. vice ordförande i skolnämnden i Sala, nu ersättare i KF i Sala

Agne Furingsten (L), f.d. regionråd i Västmanland, nu ersättare i KF i Sala

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan