Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Politiskt spel i Sala

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Rådhuset i Sala.

Bild: Mats Wikman

Annons

Nu börjar effekterna av det nya styret i kommunen göra sig gällande, det finns med andra ord en koppling till att SHE förlorade avtalet med Sala kommun och styrande partier i kommunen. Att man skall gynna de egna kommunala bolagen finns inte ens med i de egna tankarna utan det skall läggas till nya krav som gynnar andra organisationer och i detta fallet den extrema organisationen Naturskyddsföreningen.

Annons

Det krav som kommunen framfört på ”Bra miljöval” som bara en pappersprodukt och bidrager enbart till att kommunen skall gynna Naturskyddsföreningen genom stora ekonomiska bidrag. Jag funderar även på vilka mervärden som vi medborgare får med detta krav, framförallt då SHE redan genomfört en enorm miljösatsning?

Dessa bidrag använder Naturskyddsföreningen till att överklaga demokratiskt fattade beslut bland annat i olika frågor som är viktiga för landsbygden där jaktfrågor är en del. Krav på att jakthundar skall ha bjällror på sig vid jakt och att jakt nära tätorter inte skall vara tillåtet är några frågor som denna förening driver.

Annons

Sala-Heby Energi, kommunens egna bolag, förlorade upphandlingen mot Skellefteå Kraft.

Bild: Rasmus Hammarström

Sala kommun med dess många gröna näringar och där dessa näringsidkare nu borde ställa kritiska frågor till styret och i synnerhet till Centerpartiet. Är det den nya politiska majoritetens intention att stödja en förening som satt i system att på alla sätt förhindra jakt på rovdjur som drabbar kommunens lantbrukare och andra gröna näringar? Naturskyddsföreningen har som exempel framfört att Sverige bör hålla en vargstam på över 1200 individer. Detta till trots att Riksdagen har tagit beslut om att vargstammen bör var betydligt lägre än nuvarande stam på 400 vargar. Vill verkligen Sala kommun agera på detta sätt?

Vem som ligger bakom detta nya krav som verkar var taget ur luften kan vi naturligtvis bara gissa, men detta är nog inte okänt för kommunalrådet och min gissning är att detta krav har framförts av de minsta partierna i nya styret. Är det möjligtvis så att detta ingick i diskussionerna om att få en ny politisk majoritet i kommunfullmäktige där man sålde man ut avtalet med SHE i utbyte mot makten i kommunen?

Nu ser vi effekterna av ett nytt kommunalt styre och man skall kanske som medborgare vara rädd för kommande ”nyheter” i detta politiska spel!

Rolf-Anders Kindberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan