Annons

Annons

Annons

Sala

Läsartext
Succé för visning av bröllopskläder från 1800-tal och framåt

Text

Detta är en läsartext.

Bröllopsbilder på tre generationer.

Bild: Privat

Annons

Under vårens varmaste dag den 14 maj kunde man se utställningen Bröllopskläder i Fläckebo församlingsgård. Utställningen arrangerades av Fläckebos centerkvinnor i samarbete med kyrkan.

Parkeringen var full med bilar så man kunde ana att det var många besökare som hade sökt sig hit. Mycket riktigt, platserna vid de två långa borden var fullsatta och det var fler personer som fick ståplats, cirka 100 personer kom.

Längs båda väggarna och på den lilla scenen var bröllopskläderna utplacerade. Utöver brudklänningar och brudgumsutstyrsel fanns det fotografier på personerna som har burit dessa kläder under sitt bröllop. Det fanns brudkronor, slöjor, skor, väskor, en brudbukett och andra accessoarer som hör bröllopet till.

Annons

Alla kläder och foton hade skyltar med namn och årtal när bröllopen hade ägt rum. Många personer kände man igen för de hade gift sig i Fläckebo kyrka, bor kvar i trakten och nu är många av dem till åren, så det var extra roligt att se hur de såg ut när de var unga.

Annons

Bröllopskläderna som ställdes ut var från slutet av 1800-talet ända fram tills nutid. De äldsta kvinnokläderna var svarta med utsmyckningar och även svart spets. Kläder av senare datum från 1900-talet och framåt var vita. En klänning i bomullsspets med tillhörande spetsslöja från 1954, andra brudklänningar i siden med lång ärm och en hel mängd tygklädda knappar från 1970-talet, blanka pärlbeströdda klänningar med lång släp från 2000-talet, några snäva och några med rikliga tyllkjolar.

Det var ganska stor variation på klänningarna men snittet var ändå lika med undantag för 2000-talet när djup urringning och bar rygg blev på modet. Den nya modetrenden kommenterades även av Cathrine som har sin syateljé för festkläder i byn. Hon berättade om sitt arbete under de 30 åren med att klä folk till bröllop.

Ett kuriöst fall under hennes verksamma år var att klä en och samma brud till bröllop tre gånger. Första gånger var det en kort klänning, andra gången var det en lång med extra allt och den tredje gången blev det en sober diskret ljusgrå klänning.

Under tiden fick man gå runt och titta på alla kläder, prata med folk som hade ställt ut, köpa kaffe med god hembakad tårta och köpa lotter. Fika vid de vackert dukade borden med vita linnedukar och massor av vackra buketter skänkta av Blomsterverkstan var ett rent nöje.

Det var otroligt hur många av ortsbefolkningen som blev engagerade i denna utställning och ville vara med. Gräva i sina kistor och plocka fram sina kära ägodelar som har varit med om en av de viktigaste händelserna i deras liv för att allmänheten skulle kunna ta del av det . Det blev en mycket bra tillställning uppskattad av många och inte minst av Hela människan och ACT som får pengarna från försäljningen av kaffet och lotteriet.

Annons

Annons

Nataljia von Knorring

Hela bygden hade slutit upp med sina bröllopsdetaljer.

Bild: Privat

Hundratalet personer vill se.

Bild: Privat

Från början var det mörka klänningar vid bröllop.

Bild: Privat

På 1900-talet började de vita klänningarna dyka upp.

Bild: Privat

På 2000-talet blev djup urringning och bar rygg på modet berättade Cathrine som har sin syateljé för festkläder i byn.

Bild: Privat

Fakta

Läsarnas egna texter

Vi får in många trevliga texter och bilder där läsarna berättar om händelser i våra trakter. Dessa läggs på Vardagsliv, och publiceras nu även på webben.

Vill du också berätta om något i din närhet, som kan intressera en större läsarkrets? Välkommen att skicka in text och högupplösta bilder till vardagsliv@salaallehanda.com.

SA förbehåller sig rätten att välja vad som publiceras.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan