Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Vem bär ansvaret för Salas ekonomi?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det framförs många märkliga resonemang idag när inflationen kraftigt driver upp kommuners kostnader. För 2024 räknar SKR att det kan handla om ett underskott för Sveriges kommuner och regioner på 24 miljarder. Man kan då som borgerliga ledarskribenter lägga det moralistiska perspektivet att "Nu måste kommunerna lära sig hålla i pengarna precis som privatpersoner". Och samtidigt glömma att de flesta privatpersoner inte har beskattningsrätt eller som den svenska staten en självständig penningpolitik. Förutom att offentlig ekonomi inte alls är samma sak som privat.

Annons

Man kan som moderater, både lokalt och på riksplanet hävda att man inte ger mer budgetstöd till kommuner då det ska driva inflationen. Om man helt bortser från att inflationen drivs av energipriser. Man bör också bortse från att en av Moderaternas grundläggande syften som parti är att minska den generella välfärden. Således bra att passa på nu!

Annons

Varför regeringens styrparti Sverigedemokraterna väljer att stödja detta, tja, får man ge sig på invandrare och sossar i utbyte stödjer de visst vad som helst.

Bild: Rasmus Hammarström

Men nu ska det sparas på bland annat skolan i Sala kommun för att få en budget i balans och där är det andra partier som har ansvar. Och regeringen har ju valt att inte kompensera kommunerna för inflationen så vad ska man göra? Tja, kommunen har ju faktiskt rätt att ta ut skatt på sina invånares inkomster. Även att höja den. Det kan man tycka olika om men det är inte desto mindre ett val som finns.

Om nu Sala kommuns politiska majoritet väljer att inte höja skatten och regeringen väljer att inte budgetera mer pengar till kommunerna. Ja, då har ju båda parter ett stort ansvar att ta för konsekvenserna är skolbudgeten skärs ner. Det blir sämre arbetsmiljö för personalen. Det blir sämre stöd för eleverna. Det blir sämre kunskapsutveckling för våra ungdomar.

Annons

För när det kommer till utbildning så finns det ingen genväg runt kompetent och tillräcklig personal, och den kostar mycket! Men det finns ju även ett ytterligare alternativ när resurserna inte matchar ambitionen. Sänk ambitionen, om någon politiker nu skulle våga påstå det.

Stefan Ekman. Samhällsvetare och för tillfället lärare i en grannkommun.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan