Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Det behövs en ny väg framåt för Salas vägar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sala kommun har asfaltsproblem. För den som följer stora nätverk av vägar som sträcker sig genom vår kommun,både stad och landsbygd, blir det uppenbart. Att vägunderhåll är en vital del av Sala kommuns infrastruktur är inte en överdrift. Men, trots detta, brottas Sala kommun alltjämt med problem kring beläggningsarbetet.

Bild: Denise Lindberg

Annons

Ovissheten kring hur och när underhållet utförs belastar inte bara bilister, fotgängare och cyklister, utan även kommunens ekonomi. Att investeringsmedel som reserverats för asfaltering inte används är varken ekonomiskt smart eller något som bidrar till invånarnas bästa.

Nu behövs förändring på riktigt. Koalition Sala presenterar  nu en plan med fyra punkter som syftar till att förändra kommunens hantering av beläggningsarbete och vägunderhåll. Denna plan belyser betydelsen av förutsägbarhet, transparens och effektivitet, något som vi upplever saknas idag.

Annons

Vårt förslag innebär bland annat att tekniska kontoret ska skapa och följa ett årshjul för beläggningsarbete, där budgeten och planerna presenteras och avrapporteras årligen. Vi vill också att kommunen ska rapportera skador på Trafikverkets vägar löpande, så att alla kan följa med i realtid. Det är enkla och snabbt genomförbara förslag som säkerställer planering och uppföljning så vi vet att Salabornas skattepengar används klokt. Dessutom vill vi se till att de statliga vägarna som går genom Sala underhålls som de ska.

Det är tydligt att kommunen behöver anbud från fler leverantörer, konkurrens driver innovation och effektivitet. Smarta förfrågningar gör att aktörer av olika storlek kan vara med och lägga bud. Koalition Salas förslag om samordnad upphandling av beläggningsarbete kan därtill öppna dörren för detta när vi undersöker möjligheten att samarbeta med våra bolag för att få upp volym och sänka priser.

Annons

Det är hög tid att Sala kommun tar tag i dessa frågor på riktigt. Att attrahera invånare, företagare och arbetstagare till Sala kräver mer än bara naturskönhet och historia. Det kräver en infrastruktur som fungerar smidigt och effektivt.

Vi står vid en skiljeväg. Låt oss välja den riktning som leder till en kommun med vägar i mycket bättre skick.

Erik Hamrin (M), oppositionsråd

Magnus Edman (SD), gruppledare

Hanna Westman (Sbä), partiledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan