Annons

Annons

Annons

Sala

Läsartext
Salaligans härjningar återupplevdes i Ransta

Detta är en läsartext.

Glenn Andersson berättar om Salaligan på Ransta PRO:s kvartalsmöte.

Bild: Privat

Annons

Ordförande Hans Falk hälsade 45 medlemmar välkomna till dagens kvartalsmöte i Ransta Nästa bygdegård.

Först ut var studieorganisatör Yvonne Stjernlöf som informerade om inkomna förslag, som lagts i en egentillverkad låda. Förslag som kan vara något för föreningen att spinna vidare på. Kortspel, matlagning, datautbildning och fotografering var några exempel.

Annons

Ordförande informerade om årets kommande träffar. Skördefest 3/10, höstmöte 31/10, auktion 18/11 samt lille jul 2/12.

Annons

Kassör Kenneth Gustafsson informerade om att det finns några platser kvar till Åland den 23/9 samt även i vattengympans tredje grupp fredagar klockan 11.

Dagens gäst Glenn Andersson berättade med stor inlevelse om Salaligans härjningar 1930-36, men om åren före och efter, samt hur Sala med sina 7900 invånare såg ut vid den tiden. Hur Sigvard Nilsson, som senare blev Thurneman, kom i kontakt med dansken Karl Andersen och den Magiska cirkeln.

I Sala blev det den Magiska inre cirkeln, som till slut hade fem medlemmar. De som hoppade av ville inte vara med om det som Sigvard avsåg att man skulle syssla med. Vad som hände mellan 1930-36 känner säkert de flesta äldre Salabor till – stölder, rån och mord!

Ur SA 1936.

Bild: Arkiv

Slutet för Sigvard blev sluten psykiatrisk vård på Säter från 1937 till 1969 och livstids fängelse för övriga fyra kumpaner. De släpptes dock tidigare. Sigvard tog tillbaka efternamnet Nilsson och dog i frihet 1979.

Men att tala om Salaligans härjningar var tabu i decennier efter avslöjandet. Det var inte populärt att säga att man kom från Sala.

En jätteapplåd till Glenn Andersson från PRO medlemmarna, efter en väl utförd berättelse.

Annons

Annons

Efter var det gott med kaffe under tiden som årförsäljningen tog fart, då Lelle och Olle steppade runt bland borden. Högsta vinsten gick till Evy Leonardsson.

Ordförande tackade alla för visat intresse och som vanligt ett särskilt tack till kökspersonalen.

Roger Borlund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan