Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Låt regionens personal åka billigare

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

V: Låt regionens cirka 7 000 anställda åka billigare med länets kollektivtrafik.

Bild: Arkivbild

Annons

Region Västmanland är en av länets största arbetsgivare som har musklerna att göra viktiga insatser för klimatet och samtidigt underlätta för personalen. Vänsterpartiet föreslår därför att regionen ska göra det billigare för regionens cirka 7 000 anställda att åka med länets kollektivtrafik.

För att begränsa jordklotets uppvärmning och de allvarliga konsekvenser som det medför måste koldioxidutsläppen minska kraftigt. En viktig del är att minska användningen av fossila bränslen. Västmanland har en uttalad ambition att vara en miljö- och klimatförebild, vilket innebär att de nationella klimatmålen ska överträffas eller uppnås tidigare här än nationellt.

Annons

Annons

En tredjedel av medarbetarna svarar att de skulle åka mer kollektivt med rabatterade resor via arbetsgivaren.

Bild: Eija Salminen

Flera andra regioner har redan infört förmånliga kollektivtrafikkort för sina anställda, antingen genom förmånsbeskattning eller avdrag på lönen, och övriga regioner som har tillfrågats anser att det vore önskvärt att införa. Förra politiska styret valde att utreda vårt förslag och frågan kommer upp igen på regionfullmäktige nu i september. Vi hoppas att det nya styret visar samma goda vilja att göra rätt vägval för klimatet.

Heidi-Maria Wallinder, regionråd för Vänsterpartiet

Felicia Granath, regionråd för Vänsterpartiet

Pratima Åslund, ledamot i kollektivtrafiknämnden för Vänsterpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan