Annons

Annons

Annons

Sala

Läsartext
Berg-Kalles golvur till Sala tack vare barnbarnsbarnet

Detta är en läsartext.

Mats Ekberg, barnbarnsbarn till Berg-Kalle, skänkte sin anfaders vackra klocka till silvergruvan.

Bild: Christer Ekman

Annons

Sju år tog det för gruvarbetaren Karl Berg att knåpa ihop sitt golvur – från urverkets finmekanik till träfodralet med hustrun Aldas blomstermåleri. Pjäsen ställdes ut på hantverksutställningen under Salas 300-årsjubileum 1924 där den fick goda omdömen. Genom arv försvann golvuret senare från Sala och har funnits i släkten fram till nu.

I mitten av september kom så Mats Ekberg från Mölle i Skåne på besök till Sala. Mats är barnbarnsbarn till Karl Berg och de fysiska likheterna ser man genast. Christer Ekman samt undertecknad mötte honom utanför rådstugan på gruvområdet. Han hade ett golvur med sig i bagaget.

Annons

Annons

Mats Ekberg hade bestämt sig för att skänka golvuret till Sala silvergruva. På så sätt får, som han säger, andra än bara han själv ta del av det vackra arbetet.

Karl Berg har blivit något av en representant för det kollektiv av arbetare som slitit vid silvergruvan. En gruvarbetare som både har sitt bronshuvud på gruvområdet, sin skrivna historia och en liten permanent utställning på stadens rådhus. Och nu har även hans fina golvur kommit tillbaka. Det tackar vi Mats Ekberg för.

Mats G Beckman

Det tidigaste kända fotografiet av Karl Berg, taget i Malmberget 1895 när han är 34 år gammal. Han avled två dagar efter sin 87-årsdag 1948.

Bild: Sala kommunarkiv

Läs mer: På jakt efter fler tallrikar som den Berg-Kalle fick

Läs också: Nu är den klar – boken som ger alla gruvarbetarna ett ansikte

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan