Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 miljoner för en skola utan riktiga klassrum i Ransta?

Artikel 1 av 19
Skolbygget i Ransta
Visa alla artiklar

Annons

Skolan måste byggas utifrån god studietradition, internationell etablerad vetenskap och enligt vad som är bäst för både studier och våra barns arbetsro. Och för detta behövs det klassrum inte flumutrymmen, anser Liberalerna i Sala.

I mars kommer det första spadtaget att tas i bygget av den nya skolan i Ransta. Detta bygge kommer att kosta runt 100 miljoner kronor, vilket är en stor del av Sala kommuninvånares hårt förvärvade skattepengar. Därför måste skolan byggas utifrån god studietradition, internationell etablerad vetenskap och enligt vad som är bäst för både studier och våra barns arbetsro. Nu finns det risk för att det inte blir så.

Den 23 mars i år beslutade nämligen Sala kommuns skolnämnd att ge fria händer åt Skolförvaltningen att tillsätta en projektgrupp, vilket var ett mycket olyckligt beslut som Liberalerna i Sala protesterade emot. Invändningen baserades främst på att inspirationen helt och hållet hämtades från arkitekten Anna Törnqvist, som gjort sig känd för att vilja ersätta klassrum med små mysrum med kuddar och illa anpassade föreläsningssalar utan bänkar. Hon står fortfarande kvar som pedagogisk arkitekt i projektet, och ingen annan har bjudits in till att hålla i någon inspirationsföreläsning. Bara några minuter senare var det dags för ett förhastat politiskt beslut.

Projektgruppen lovade, på ett öppet möte den 17 oktober i Ransta, att löpande informera om projektet på Sala kommuns hemsida, men så har inte skett, trots flera påminnelser. I stället kommer informationen ryktesvägen om vad föräldrar har hört på möten, och enligt dessa rykten är idealet att skolan ska byggas utan att varje skolklass får sitt eget klassrum, utifrån inspiration från just Anna Törnqvist.

Nu har alla intresserade fått framföra sina åsikter på mötet, men beslutet om hur skolan ska byggas har helt och hållet lagts i händerna på en grupp inom skolförvaltningen som vägrar att informera om vad som sker och som föredrar att mörka sina planer i stället för att tala klarspråk. Informationen har helt uteblivit, vilket är djupt odemokratiskt. I Ransta kallas byggprocessen för "ett skämt". Det är inte meningen att man ska lyssna på rykten, men de är samstämmiga och ger en bättre bild av vad som planeras än den totala tystnad som råder officiellt.

Liberalerna i Sala har under hela processen lagt fram samma krav: att Ransta skola ska byggas på samma sätt som skolor runtom i världen, inte utifrån ideal från svensk flumpedagogik om att elever mest ska sitta och jobba enskilt.

Liberalerna i Sala har under hela processen lagt fram samma krav: att Ransta skola ska byggas på samma sätt som skolor runtom i världen, inte utifrån ideal från svensk flumpedagogik om att elever mest ska sitta och jobba enskilt. Sådan pedagogik var utdömd redan när den kom och kommer att vara omodern i en snar framtid, och då ska vår skola stå kvar.

Läs också: Utbyggnad sker på lösa boliner

Även Vallaskolan är planerad att byggas på samma sätt, och då blir det hundratals miljoner som kastas i sjön om dessa skolor byggs utifrån ideal som var populära på 80- och 90-talet. En skola i Södertälje fick för ett par år sedan byggas om, när lärarna upptäckte att det inte går att undervisa i öppna utrymmen på det sätt som en icke tänkande skolnämnd hade hoppat på i full entusiasm. Öppna landskap är illa nog för vuxna. Hur blir det då inte för barn? Den gången blev det mycket dyrt att bygga om, och det kommer det att bli även denna gång om sådana idéer går igenom.

Det är inte bara vi i Liberalerna som protesterar, utan även föräldrar i Ransta. Facebookgruppen "Klassrum till nya skolan i Ransta" har nu över 50 medlemmar. Gå med ni också, oavsett politisk färg, för varken Liberalerna i Sala eller föräldrar i Ransta kommer att gå med på något annat än en skola som byggs för att stå länge, och den ska stå som ett kunskapsmonument. Nyckelorden är maximal kunskap och maximal studiero. Vi Liberaler kräver en skola med klassrum som ger möjlighet till en god undervisning och hög kvalitet!

Mårten Hemström, för Liberalerna i Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons