Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 projekt fick dela på en miljon

På fredagen utdelades Sala Sparbanks Miljonen vid en lunch vid Måns Ols. Det är elfte gången den delas ut och det har aldrig varit så många sökande, 124. Läs betydligt mer om projekten i måndagens SA.

Här är de 20 projekten som får del av miljonen.

* Folkets Hus Sala får 50 000 kronor till projektet Lördagsskola/språkstöd De vill starta lördagsskola och språkstöd för stora och små. Målet är integration genom utbildning. De ska studera sina egna språk.

* Heby grundsärskola Solen, träningsskolan får 60 000 kronor till projektet Alla vill väl kunna cykla. Skolan vill att eleverna oberoende av funktionshinder ska få uppleva känslan av att cykla.

* Heby kommuns bibliotek får 60 000 till projektet Träna med boken i hand. Målet är att etablera ett långsiktigt samarbete mellan bibliotek och idrottsföreningar för att få fler att läsa mer och för att visa att läsning och idrott går att kombinera.

* IFK Sala får 50 000 till projektet Energispåret för tryggare motion. Genom pengarna från Miljonen kan klubben byta armatur i den återstående slingan från Lärkans sportfält till Aspenstorp för att få bättre ljus och en mer energibesparande lösning.

* Integrationsenheten i Sala kommun får 75 000 kron till projektet Integration i förening för växtkraft.  Enheten vill underlätta en social integration för alla nyanlända och skapa mötesplatser människor emellan. De vill skapa ett samarbete med lokala föreningar och aktivt arbeta för att få fler nyanlända aktiva i föreningslivet.

* Kungsängsgymnasiet får 20 000 till projektet Musikalisk integration. Skolan vill erbjuda invandrarungdomar ett nytt sätt att komma in i det svenska samhället genom att via Kulturskolan lära sig spela något instrument eller att sjunga.

* Morgongåva Byalag får 50 000 kronor till projektet Utegym i Morgongåva.

 Byalaget vill bygga upp ett utegym vid elljusspåret i Morgongåva. Det ska vara tillgängligt för alla och blir en positiv tillgång till alla som löptränar i spåret.

* Ransta Nästa Bygdegårdsförening får 30 000 till projektet Ransta Nästa Ungdomsverksamhet. Bygdegårdsföreningen vill starta en ungdomsgård i Ranstas före detta stationshus. För att göra närområdet säkrare behöver de sätta upp ett staket mot järnvägen.

* Sala Demensförening får 60 000 kr till projektet Dementas möjlighet att behålla och öka sin livskvalité.  Demensföreningen vill erbjuda demensboendena i Sala att via cykel komma ut i naturen och besöka minnesvärda miljöer tillsammans med dementa.

* Sala e-sport får 35 000 till projektet e-sportturneringar. Sala e-sport vill främja e-sporten i Sala kommun genom att arrangera återkommande turneringar i olika typer av tv-spel för att skapa en social kontakt mellan de som delar detta intresse.

* Sala Festival ekonomisk förening får 65 000 till projektet Salafestivalen världens mat. Salafestivalen vill bygga vidare på återkommande evenemang och vill utveckla med ett förenings- och världens mat-tält där man kan lyfta fram lokala etniska-, kulturella- och idrottsföreningar.

* Sala Folkets Park o Hus förening får 75 000 kronor till projektet Ökad tillgänglighet.

Parkstyrelsen har under många år arbetat för att öka tillgängligheten för funktionshindrade och äldre. Pengarna från Miljonen kommer att gå till att starta arbetet med att installera en hiss i parken.

* Sala Hembygds och fornminnesförening får 50 000 kronor till En historisk kärlekshistoria på Väsby Kungsgård. Föreningen vill producera en kortfilm som levandegör Väsby Kungsgård och den gamla sägnen om kärlekshistorien mellan Gustav II Adolf och Ebba Brahe för att stärka intresset för Salas historia.

* Sala Orienteringsklubb får 60 000 kronor till projektet Friska Sala. Målsättningen är att utveckla friskvårdsprojektet ”Friska Sala” och få fler att aktivera sig i stolpjakten med bland annat ytterligare kartsläpp och riktade delprojekt till speciella grupper.

* Sala Stadsbibliotek får 60 000 till projektet Lysande och läsande förebilder. Biblioteket vill ge barn, föräldrar, unga och vuxna i Sala kommun fler läsande förebilder och därmed stärka läsningens roll samt och öka vår lust till läsning på vår fritid.

* Salaortens biodlarförening får 40 000 kronor till projektet Växtkraft kräver bin. Målet är att få fler biodlare i Sala och en ökad kunskap om pollinering genom utökad service till medlemmar och nybörjare och att utveckla föreningens marknadsföring.

* Solvändans dagverksamhet får 60 000 till projektet Side-by-Side. Målet är att öka livskvalitén för unga och äldre personer som drabbas av demenssjukdomar i Sala. En sideby- sidecykel kommer att köpas in för att kunna erbjuda fysisk aktivitet och frisk luft.

* Studera Mera får 50 000 kronor till projektet Studera Mera Matte. Studera Mera kommer från ett projekt via Ung Företagsamhet där tre elever från ABB Industrigymnasium

tog fram en app med ambitionen att hjälpa elever i sina matematikstudier. Pengarna kommer att användas till att testa deras idé på gymnasieskolorna i Sala.

* Wåhla Innebandyklubb får 20 000 kronor till projektet Uppstart av Wåhla IBK. Det är en helt nystartad förening med ambitionen att kunna erbjuda damer, herrar och ungdomar att utöva innebandy.

* Västerfärnebo Handelsbod ekonomisk förening får 30 000 till projektet Ett levande centrum i Västerfärnebo. Målet är att få ett mer levande centrum i Västerfärnebo genom att erbjuda torgstånd där bygdens invånare bland annat kan saluföra överskott från trädgårdar, bärplockning och eget hantverk.