Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

4 tips för att välja gardiner (som är på modet igen)

Efter många år i kylan har vi börjat välkomna gardiner i våra hem igen. Ulrika Karlgren och Anna Broström hjälper oss att hitta rätt i textildjungeln.

När Anna Broström och Ulrika Karlgren kommer till en kunds hem för första gången är det i nio fall av tio gardinlösa fönster som möter dem.

- Så är det, jag tror många tycker att det verkar svårt med gardiner. Man är rädd för att de ska dominera rummet för mycket, och då är det lättare att låta bli. Men när vi väl fått hänga upp gardiner i någons hem brukar alla inse hur stor skillnad det gör för inredningen, säger Ulrika Karlgren.

Ulrika är inredaren i inredningsföretaget Fru Bohlin, medan medgrundaren Anna Broström projektleder de olika renoveringsuppdragen tillsammans med Malin Rönnblad. De tar sig an både privata hem och kontor, och inte sällan är det just tyg som efterfrågas.

- Det har så många viktiga funktioner, inte minst när det gäller att dämpa ljud och ljus. Nuförtiden finns det också många tekniska textilier, som reflekterar värme, mörklägger och till med renar inomhusluften, berättar Ulrika Karlgren.

Vi har gått från prydliga kappor och längder som slutade vid fönsterbrädorna på 1970- och 1980-talen, via 1990-talets stela panelgardiner till 00-talets gardinlösa fönster. När gardinerna nu är på väg tillbaka i modet igen är vi oftast lite för försiktiga.

- Är man rädd för att begränsa ljusinsläppet kan man i stället se till att gardinerna faktiskt hänger på sidan om fönstret. Då skapar man en illusion av att fönstret är bredare än det är, och rummet är lika ljust som tidigare, säger Anna Broström, och Ulrika Karlgren fyller i:

- För lite gardin i förhållande till storleken på fönstret eller takhöjden är inte särskilt snyggt, och har man för smala längder som bara hänger som sorgliga tarmar runt fönstret kan man lika bra vara utan.

I stället tipsar Ulrika om att ta i, både vad gäller längd och bredd. Numera startar gardinerna inte sällan redan vid taket, i en takhängd skena, och slutar en till två centimeter ovanför golvet. Den typen av gardin, tillsammans med klassiska hissgardiner, står för den absoluta majoriteten av alla uppdrag som Fru Bohlin gör.

- De passar till nästan alla typer av inredningsstilar. Har man ett extremt traditionellt hem ska man nog fortfarande satsa på uppsättningar med snygga omtag, men annars handlar det bara om att välja ett tyg som matchar stilen i övrigt, säger Ulrika Karlgren.

Har man lågt sittande fönster, så att det är mycket vägg ovanför fönstret upp mot taket, avråder Ulrika från takhängda skenor. Då är det bättre med traditionella gardinstänger, men fortfarande med långa längder och generösa bredder.

Nyproducerade hem har ofta väldigt generösa fönsterpartier, och då blir gardiner ännu viktigare. Många av experternas kunder har flyttat in i nybyggda bostäder och snabbt insett att insynen genom alla gigantiska fönster måste kunna begränsas för att de ska trivas.

- Har man den typen av bostad kan man med fördel sätta upp en skena som löper runt hela det stora fönsterpartiet och hänga upp många separata längder. Då kan man flytta runt längderna efter behov, till exempel efter hur solen rör sig. Och när man vill ha fönstren fria blir det väldigt snyggt att samla alla längderna i till exempel ett hörn, säger Anna Broström.

Just solen är en faktor man ska ha i åtanke när man väljer tyg. Solljus "äter" textilfibrer, så för ett fönster i söderläge är det viktigt att välja en bra kvalitet som står pall för påfrestningen. Allra helst ska man fodra gardiner i soliga fönster, även om det blir lite extra jobb med tanke på att få färdigsydda gardiner är fodrade. I sovrummet kan man däremot tänka att en "blackout"-fodrad gardin faktiskt helt kan ersätta rullgardinen, och då får man både funktion och en mer hållbar gardin i ett.

När det gäller trender tror både Ulrika och Anna på att vi kommer att se allt mer gardiner framöver. Linnegardiner har länge varit populära och det är ett klassiskt material som funkar även framöver. Just nu är sammet, både den lyxigt skimrande och den matta, extra populära. På "utelistan" står korta gardiner som slutar vid fönsterbrädan, och traditionen med julgardiner finns knappt kvar längre heller.

- Däremot tycker jag det är trevligt att ändra gardiner efter årstid. Antingen att skippa dem helt på sommarhalvåret eller att välja väldigt skira gardiner, och sedan byta till lite kraftigare framåt hösten för att ge hemmet en mer ombonad känsla, säger Ulrika Karlgren.

Maria Soxbo/TT

Fyra tips – så väljer du gardiner steg för steg

1. Bestäm typ av gardin. Långa längder eller hissgardin? Hur ska den hänga? I taket på skena, på traditionell stång på väggen eller inuti en nisch?

2. Därefter kommer färg- och mönsterval. Även om man vill ha diskreta gardiner kan ett mönster ton-i-ton göra mycket för effekten. Om rummet redan är färdiginrett är det fint att plocka upp en färg ur till exempel mattan.

3. Nästa val handlar om kvalitet på tyget. Ska det vara kraftigt eller lätt? Ha funktioner som till exempel mörkläggande egenskaper?

4. Mät, mät och mät igen. Alltför smala hissgardiner som glipar på sidan eller längder som slutar en decimeter över golvet förstör hela effekten.

Läs även:

Kärleken fick Maria att byta stad – förvandlade torp till drömboende i skogen

För Plus-kunder och prenumeranter:

20 saker vi gör under jul- och nyårshelgen och sedan ångrar