Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgjakten minskas i Västmanland – förlängs på andra sidan länsgränsen

I Västmanlands län har flera jaktlag ställt in eller dragit ner på årets älgjakt. Men i Uppsala län gör man tvärtom, rapporterar P4 Uppland.

Anmäl text- och faktafel

I delar av Köpings kommun har markägare och ett jaktlag beslutat att ställa in årets älgjakt då rovdjur, främst varg, har gjort att älgstammen har minskat dramatiskt. Beslutet gäller inte hela kommunen och i exempelvis Himmeta, som har älgskötselområde med Medåker i Arboga kommun, kommer jakten att ske som vanligt.

I Skinnskattebergs kommun blir det jakt - men jägarna kommer inte alls att skjuta lika många älgar som de har gjort tidigare år.

Men på andra sidan länsgränsen åt nordöst -i Uppsala län, gör man annorlunda. Där förlängs jakten med en månad och fler älgar får skjutas. Tidigare har jakten slutat i januari men nu får jägarna jaga till och med februari, rapporterar P4 Uppland.

Orsaken är, enligt P4 Uppland, att älgarna i Uppsala län gör omfattande skada på skogen. Vid årets älgjakt i Uppsala län får jägarna skjuta totalt nästan 2 500 älgar - vilket ska motsvara cirka en tredjedel av länets älgstam.

I Västmanlands län får 1 011 älgar får skjutas under jakten. Dessutom får ett fritt antal årskalvar skjutas mellan den 8 och 10 oktober.