Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen satsar på besparingar

Artikel 7 av 74
Val 2010
Visa alla artiklar

Den nya alliansen i Heby har presenterat en budget som innebär stora sparkrav för bland annat förskolan och äldreomsorgen.

Annons
Nya alliansen i Heby består av de borgerliga partierna. De leds av Sören Johansson (KD), Marie Wilén (C), Thomas Bergström (FP) och David Olsson (M). Foto: Ulrika Isaksson

Heby står inför en tid med många neddragningar, oberoende av vem som styr kommunen.

Den nya alliansen består av de borgerliga partierna Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Likadana allianser finns, som bekant, på landstings- och regeringsnivå.

- Det ger en tydlighet att det är samma partier lokalt som på de andra nivåerna, säger Tomas Bergström (FP).

I oslutet av maj lade Alliansen fram en gemensam budget.

- Vi ska driva en tuff politik för att få överskott till allmännyttan. Vi måste göra åtgärder på de flesta områden, säger David Olsson (M).

- Det är helt rätt. Nu när vi investerar måste vi låna till allt. Vi behöver komma i ett läge där vi kan finansiera, säger Tomas Berström.

Besparingar kommer att göras inom förskolan och hemtjänsten, men till exempel får verksamheten för dementa mer pengar. Hebyfastigheters hyror beräknas sänkas med två procent.

Den nya alliansen är mycket kritisk till Socialdemokraternas och Vänsterpartiets budgetförslag, som utgår från att de rödgröna vinner valet och därmed ger mer statliga pengar till kommunerna.

- Vi har en gemensam budget och ett gemensamt ansvar. Vi har inte kunnat acceptera Socialdemokraternas förslag på tio miljoner kronor som de inte vet om de finns, säger Marie Wilén.

- Vad vi har gjort med vår budget är att vi pekat ut specifika områden. Poängen med att ta en budget nu är att det ska hinna hända saker under året, säger Tomas Bergström.

Alla artiklar i
Val 2010
Annons