Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bra infrastruktur är viktigt för Sala”

Artikel 23 av 74
Val 2010
Visa alla artiklar

Klassrummet var hans första politiska arena. Till hösten står Andreas Österberg på plats två på moderaternas lista till kommunfullmäktige. SA fortsätter att intervjua valets yngsta politiker.

Annons
Andreas Österberg. Foto: Camilla Röjerås

Andreas Österbergs politiska engagemang föddes under gymnasieåren då han var engagerad i elevrådet på Kungsängsgymnasiet. Han upptäckte snabbt att han kunde påverka och han växte med förtroendet han fick av sina skolkamrater.

Vad var det som fick dig att bli politiskt aktiv i elevrådet?– Jag gillade tanken på att kunna vara med och påverka samhället och att ha idéer och visioner som utvecklar. När det dessutom blev dags för mig att rösta så blev politiken ännu mer intressant, säger Andreas.

Hur kommer det sig att du valde just moderaterna?– 2006 tog jag beslutet att engagera mig politiskt och då var det valår och debatterna gick heta. Jag läste på om samtliga partiers ideologier och ganska snart kom jag fram till att det var Allianspartierna som överensstämde bäst med min egen ideologiska inställning. Utifrån detta läste jag partiernas valmanifest och moderaterna vad det parti där jag kände mig mest hemma, säger Andreas.

Vad har du för utbildning och erfarenhet?

– Jag är elektriker i grunden men läste till kurser under gymnasietiden så att jag fick slutbetyg från specialutformat Samhällsprogram. Idag pluggar jag statsvetenskap på Försvarshögskolan. Det skulle vara roligt att få jobba med försvars- och säkerhetsfrågor på tjänstemannanivå i framtiden.

Har du haft någon mentor inom politiken?– Jag har haft stort stöd av Hans Eljansbo som har hjälpt mig att bli insatt i kommunpolitiken.

Vad kan du som ung tillföra politiken?

– Jag kan tillföra de ungas perspektiv på olika frågor. Det är viktigt att de unga finns med och kan ge sin uppfattning i olika frågor, det är ju de unga som är framtiden.

Medlemsantalet i de politiska ungdomsförbunden sjunker. Vad tror du det beror på?– Min erfarenhet är att nästan alla unga har en åsikt men de har svårt att ta ställning politiskt. Jag tror att det hänger på hur partierna kommunicerar frågorna. Vi måste vara där ungdomar är. Det kan vara på nätet eller i fysiska miljöer där unga finns.

Vilken kommunpolitisk fråga är viktigast för dig?– Det är kvaliteten på kärnverksamheten vård, skola och omsorg. Här måste en kommun hålla hög kvalitet om man ska kunna behålla invånarna i kommunen och bli attraktiv för inflyttning. En annan viktig fråga är infrastrukturen. Att utveckla tågtrafik och vägar är också mycket betydelsefullt för framtida inflyttning.

Vilka lokala frågor är de första du skulle ta tag i om du fick bestämma själv?– Då skulle jag fokusera på skolfrågan och försöka skapa en bättre grundskola med bättre resultat. Salas elever måste få en grundskola så att de får samma förutsättningar som elever från andra kommuner att söka till gymnasier och högskolor. Skolan är ju grunden till allt.

Andreas Österberg

Kandiderar för: Moderaterna till kommunfullmäktige i Sala och till Landstingsvalet i Västmanland.

Sysselsättning: Studerar statsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Fritid: Det blir politik, träna, umgås med vänner och läsa böcker.

Politisk förebild: Niklas Wykman, ordförande för Moderata ungdomsförbundet. Jag gillar hans retorik.

Favoritfrågan i politiken: Kvaliteten på kommunens kärnverksamhet vård, skola, omsorg. Hur ska man kunna hushålla med skattepengarna och ändå kunna uppnå en kvalitativ nivå på verksamheten. En annan favoritfråga är infrastrukturen. En utvecklad infrastruktur gör Sala ännu mer attraktivt.

Alla artiklar i
Val 2010
Annons