Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En politikerdebatt av filosofisk karaktär

Artikel 12 av 74
Val 2010
Visa alla artiklar

Det var lite mer långsiktiga och filosofiska frågor som stod på agendan när frikyrkorna i Heby kommun bjöd in politikerna till debatt. En fråga de lokala politikerna fick försöka svara på var om Heby på lång sikt kan överleva som självständig kommun.

Annons
På debatten i Tärnsjö diskuterades frågan om det har blivit bättre eller sämre i Heby kommun efter länsbytet, bland annat. Foto: Lina Svalbro

Trots de gråtunga molnen under onsdagskvällen samlades ändå kring 40 åhörare utomhus för att lyssna på vad de lokala politikerna har för tankar kring Heby kommuns framtid. Alla partierna från fullmäktige var på plats.

Frågorna under kvällens debatt var filosofiska och långsiktiga. De tre huvudfrågorna som var inplanerade för kvällen var om Heby på lång sikt kan överleva som självständig hel kommun, om det blivit bättre eller sämre efter länsbytet och hur människor i Heby mår i dag och i framtiden.

– Jag tycker att politikerna var väl förberedda. Det var ett bra samtal. Inget onödigt munhugg, säger Kiell Tofters som var moderator för kvällen.

Att Heby kommun kommer överleva, om än kanske i något annorlunda skepnad beroende på regering och riksdag, var politikerna rörande överens om.

Även om en underfråga betonade att Heby kommun inte har någon given större tätort eller stad målades en positiv framtid upp av politikerna i debatten.

Heby kommuns läge, nära Uppsala och Stockholm ansågs vara till kommunens fördel.

– Det har börjat förändras, folk flyttar ut till landet igen, sade Carina Schön, socialdemokratiskt kommunalråd.                                                                                            Hon vill inte se att kommunen delas mellan till exempel Tierp och Enköping.

– I dag är det möjligt att kombinera ny teknologi med natur. Kommunen kan hålla ihop, sade Karl-Åke Älmesjö, Miljöpartiet.

Infrastrukturen lyftes fram som mycket viktig av bland annat Carina Schön. Hon underströk det som mycket olyckligt att tågturerna blivit färre. Men lyfte även fram områden där det sker utveckling i stället för avveckling.

– Vi har ungefär 1500 småföretagare. I den biten sker stor utveckling. Det startas nya företag av barn och unga som inspireras av de företagare som finns. Vi har en otrolig kraft i våra orter, sade Carina Schön.

Hon pratade också om de förnyelsebara möjligheterna. Den största markanlagda solenergianläggningen i landet, ska anläggas i Heby kommun.

Det var inte några livligare diskussioner under debatten. Frågan som mest märkbart klyver partierna i kommunfullmäktige är vårdnadsbidraget. Medan Socialdemokraterna, som har Vänsterpartiets och Lokala partiets stöd i frågan, ser det som en kvinnofälla ser flera av de andra partierna det som en frihet för invånarna.

Debatten anordnades av frikyrkorna i Heby kommun och hölls vid fritidsgården Älvåsa i Östa.

Alla artiklar i
Val 2010
Annons