Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg närmare tvåvåningståg för Upptåget

Nu har det formella avtalet skrivits – åtta nya dubbeldäckartåg kommer att levereras av den schweiziska tågtillverkaren Stadler för leverans 2019-2020 till Upptåget.

Annons
Det här är en skiss på hur tågen ser ut i grundutförande och i neutral målning. Vissa deltaljer kan komma att skilja sig åt på de färdiga Upptågen, som också målas i Upptågens färger.Illustration: Stadler

Vi har tidigare skrivit om att Region Uppsala tagit de formella stegen i riktning mot en beställning. Nu är beställningen lagd.

Avtalet omfattar till att börja med åtta dubbeldäckartåg av typen Stadler Dosto, fyravagnars tågsätt med fördubblad passagerarkapacitet jämfört med ett tvåvagnars Reginatåg. Tågen kommer att ägas av AB Transitio och hyras ut till UL.

För de av förseningar och inställda tåg den senaste tiden hårt prövade resenärerna på sträckan Sala-Uppsala och omvänt kommer ordern indirekt att leda till säkrare trafik.

Anledningen är att problemen med Upptågen blev markanta då UL beslutade att flytta de tågsätt som gick på sträckan till Sala till den mer resenärtäta sträckan Uppsala-Gävle och omvänt. Där rådde svår platsbrist och Reginatågen som gick till Sala användes för att kopplade två och två dubblera antalet sittplatser på populära avgångar.

Lösningen som varit i bruk var 35 år gamla tåg som gått i Skåne och Småland under sin tidigare karriär, och som tillbringat mycket tid på verkstad under sin tid som Upptåg.

När dubbeldäckartågen börjar levereras till UL kommer de att sättas in främst på sträckan Uppsala-Gävle, vilket innebär att reginatåg kan frigöras därifrån och återigen sättas in på sträckan Sala-Uppsala.

Mer läsning

Annons