Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjehemmen får egen mötesplats

Unik satsning i Sala.

Annons
Glad. Malena Andersson är nöjd över att kunna vara med och starta Sveriges första central för familjehem. Foto: Iris Tiitto

Blodcentralen vid lasarettet i Sala har fått nya grannar. På våningen över dem härbärgerar nämligen Sveriges enda central för familjehem.

Satsningen är alldeles unik för Sverige och det är tack vare bidrag från Allmänna arvsfonden som det har blivit verklighet.

De tre nyanställda har svårt att dölja sin glädje.

– Det är underbart. Allt som vi tänker köra här har vi ju kört ideellt i våra egna hem i flera år, säger Malena Andersson.

Öppna förskolan, till exempel, har de kört hemma de senaste sju åren. Men nu får de lön och dessutom en lokal på över hundra kvadratmeter att förfoga över.

– Förra fredagen, när vi hade öppna förskolan för första gången, var vi minst elva vuxna och 15 barn här, ler Josefin Bengtsson.

Centralen ska vara en mötesplats för alla som vill utbyta erfarenheter kring familjehem och till en början fungera i två delar:

I gratisdelen ingår öppen förskola, ungdomsgrupper, föreläsningar, temakvällar och mycket annat.

Den andra delen är mer kommersiell och ska så småningom ge inkomster.

– Det är tänkt som en plats där familjehemsbarn och deras biologiska nätverk kan träffas på en mer neutral plats, men som känns tryggt för de här placerade barnen. Socialtjänsten och privata företag kan hyra lokalen för det ändamålet, men framför allt är det mötet mellan familjehemmen som ger så mycket, förklarar Malena Andersson.

Josefine Bengtsson tycker att stödet och att prata med någon som är insatt och förstår ens problem underlättar betydligt på centralen.

– Det kan till exempel var frågor kring socialtjänsten och umgängen, säger hon.

– Och att bli bekräftad för att man tänker rätt. Det händer inte så ofta. Därför är det viktigt att kunna få den bekräftelsen av andra familjehem, förklarar Caroline P Johansson och fortsätter:

– Det är så många andra frågor kring de här barnen jämfört med biologiska barn. Med de placerade barnen är vi till exempel två till föräldrar, socialtjänst och en hel annan släkt. Det är sådana frågor som familjehemmen har en annan förståelse för.

Centralen kommer även att ge föreläsningar och temakvällar för att sprida kunskap om familjehem.

Samtidigt hoppas Malena Andersson att centralen ska genererar nya familjer, eftersom behovet är skriande. I synnerhet för ensamkommande flyktingbarn.

Varför öppnar ni först i Sala?

– Vi brinner för det vi gör. Och tack vare vår otroligt energiska ordförande Anneli Hed i Familjevårdens Centralorganisation, FaCO, som orkat söka bidrag. Det ideala är att starta verksamheter i hela Sverige, säger de unisont och skickar en tanke av tacksamhet till många som har skänkt möbler och inredning till centralen.

– Utan dem hade vi inte kommit i gång, intygar Josefin Bengtsson.

– Det är en sån otroligt skön känsla att komma hit. Jag känner att jag kommer stärkt härifrån, utbrister Caroline P Johansson.

Josefin Bengtsson, tv, och Caroline P Johansson tror att det finns ett behov av mötesplatser för familjehem.

Mer läsning

Annons