Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga löner för valsedlarnas toppnamn

Artikel 38 av 74
Val 2010
Visa alla artiklar

Partierna ska representera folket också i kommunerna. Men i Sala och Heby tjänar nästan alla de som toppar valsedlarna mer än medelinkomsttagaren.

Annons
Inkomsterna för dem som toppar valsedlarna i Sala och Heby kommuner varierar. Men gemensamt för nästan alla är att de tjänar mer än medelinkomsttagaren . Foto: Jessica Gow/Scanpix

Medelinkomsten för en Salabo i åldern 20-64 är cirka 240 800 kronor. För en Hebybo i samma åldersspann ligger siffran på 235 000 kronor. Samtidigt är det få av valsedlarnas toppnamn i både Sala och Heby som har de inkomsterna.

I Heby kommun är det ingen av förstanamnen som har en senast taxerad förvärvsinkomst under 255 000 kronor. Lägst inkomst har Vänsterpartiets förstanamn Salima Fahad, med sina taxerade 257 000 kronor. Hon tycker inte att inkomst och politik hör ihop.

– Det har ingen betydelse om man kan framföra sina åsikter och sin ideologi. Då ska det ska inte påverka om man tjänar 50 000 eller 10 000 i månaden. Att man brinner för sin ideologi och vill göra sitt bästa för kommunen är avgörande, säger hon.

Bland Salas och Hebys förstanamn är det Salas centerpartistiska kommunalråd, Carola Gunnarsson, som tjänar mest med en taxerad förvärvsinkomst på över en miljon kronor förra året. Kommunalrådet förklarar sin inkomst med att hon är anställd av Sala kommun, Sveriges kommuner och landsting (SKL) där hon är vice ordförande. Hon är också engagerad i lantbrukarförbundet.

– Jag har valt att ha nedsatt arvode från Sala kommun på grund av mitt uppdrag i SKL. Varje månad avstår jag från 20 procent av min lön för att få möjlighet att fullgöra andra uppdrag. De pengarna stannar i kommunkassan, säger Carola Gunnasson.

Hennes lön från kommunen är inte fastställd utifrån person, utan funktion. Det är kommunfullmäktige och kongressen samt Sveriges riksdag som bedömt vilken lön som är rimlig för ett kommunalråd i Sala. Lönen utgår ifrån vad en riksdagsledamot tjänar.

– Jag känner väl till och lever mitt uppe tillsammans med Salabor. Lönen som jag har nu har jag inte haft många år. Jag har haft en betydligt mer allmän, kommunal lön, säger Carola Gunnarsson.

En annan med hög taxerad inkomst är miljöpartisten Carl-Åke Elmersjö.

– Skulle konsekvenserna vara ett isolerat liv i överklass skulle det bli bekymmer. Men jag lever med fötterna i myllan och har aldrig gjort något annat, säger Carl-Åke Elmersjö som arbetar som rådgivare.

Han har en högre inkomst än kommunalrådet, socialdemokratiska Carina Schön, som inte heller hon tycker att lönerna är relevanta för politiken.

– Visst kan det ha betydelse om man inte är medveten om hur verkligheten ser ut. Men så är det inte i en liten kommun, tycker hon.

En förklaring på att ordförandernas löner skiljer sig från massans tror hon kan ha en ganska enkel förklaring.

– Många politiker är äldre och har därför lite högre inkomst.

De flesta av Hebys politiker är fritidspolitiker. De enda med lön för politiken är kommunalrådet på heltid och oppositionsrådet på halvtid samt nämndeordföranden.

Salas kommunalråds tips till den som vill dryga ut kassan, är att prova något annat än politiken.

– Jag rekommenderar inte den som vill tjäna pengar att ägna sig åt politik. Det är svårt. Men däremot studier och fortbildning rekommenderar jag, säger Carola Gunnarsson.

Läs fredagens SA för att se tabell över partiordförandernas inkomster och medelvärdet för inkomster i varje parti.

Alla artiklar i
Val 2010
Annons