Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Mer resurser och mindre auktoritet”

Artikel 30 av 74
Val 2010
Visa alla artiklar

Skola och solidaritet är Lukas Löflings hjärtefrågor. Till hösten står han på plats fyra på Vänsterpartiets lista till Hebys kommunval.

Annons
Lukas Löfling. Foto: Camilla Röjerås

Lukas Löfling (V) är uppvuxen i en riktig politikerfamilj. Både pappa, mamma och mammas sambo är politiskt engagerade och det har diskuterats politik i hemmet så länge Lukas kan minnas.

Är detta huvudanledningen till att även du har engagerat dig politiskt?– Att engagera sig i ett politiskt parti är för mig den bästa plattformen för att kunna påverka samhället. Det var just viljan att påverka som gjorde att jag valde politiken.

Varför blev det just Vänsterpartiet?

– Det berodde på två faktorer. Dels är det mina grundvärderingar som jag har fått med mig hemifrån och dels är det Vänsterpartiet som bäst företräder mina hjärtefrågor.

Vad har du för utbildning och erfarenhet?– Jag studerar till apotekare vid Uppsala universitet. Är medlem i Ung Vänster sedan 2007.

Har du haft någon mentor eller liknande för att kunna sätt dig in i den politiska sfären?

– Alla medlemmar i Vänsterpartiet i Heby har varit ett stort stöd för mig. De har hjälpt mig samtidigt som jag har ett stort intresse och tagit redan på mycket själv.

Vad kommer du att kunna tillföra kommunpolitiken?– Absolut ett ungdomligt perspektiv. Jag umgås och träffar många unga och tar till mig deras uppfattning om samhället som jag sedan kan översätta i politiken.

Vilken kommunpolitisk fråga är viktigast för dig?

– Utan tvekan utbildning. Jag gillar inte alls den auktoritära inriktningen som Alliansen har infört i den svenska skolan. Jag tror att det är bättre att lägga resurserna på mindre klasser, fler lärare och mer övrig personal inom skolan. Det kan vara beteendevetare eller liknande som kan jobba med barnen och som kan biten om hur människor fungerar med varandra. Tillför vi dessa resurser så kommer eleverna också att göra bättre resultat.

Finns det någon fråga som inte intresserar dig alls?– Jag har en uppfattning om allt men jag är inte insatt och engagerad i allt. Bästa resultatet får man om människor får engagera sig i de frågor som de brinner för.

Vad tror du att det beror på att allt färre ungdomar väljer att engagera sig politiskt?

– Jag tror att det beror på en generell uppfattning i samhället om att du som enskild individ har svårt att påverka. Det är en myt som gör människor passiva. Det krävs ett engagemang för att engagera sig politiskt men när du väl är där kan du påverka väldigt mycket. Sedan tycker jag att allt engagemang är bra. Människor som engagerar sig i föreningar eller liknande gör ju också en samhällsinsats som är nog så viktig.

Vad är det första du skulle ta tag i om du fick bestämma själv över Heby kommun?

– Då skulle jag satsa mer på skolan och ge dem alla resurser som de behöver för att kunna bedriva en kvalitativ verksamhet. Jag skulle också satsa mer på ungdomars fritid och ge ett större stöd till föreningslivet. Ungdomsledarna inom föreningarna är en bortglömd grupp som tar ett mycket stort socialt ansvar och därför att det viktigt att kommunen stöttar detta arbete.

Personligt

Namn: Lukas Löfling.

Ålder: 20 år.

Kandiderar för: Vänsterpartiet.

Sysselsättning: Studerar till apotekare vid Uppsala universitet. Har precis avverkat första året av fem.

Fritiden: Engagerad i Ung Vänster, löpning och studentlivet med allt vad det innebär.

Politisk förebild: Anna Lindh och Gudrun Schyman. De har inspirerat mig mycket och har bidragit till mitt politiska intresse.

Favoritfråga: Utbildning. Det är jätteviktigt att satsa på skolan. Det är väldigt kortsiktigt tänkt att inte satsa på skolan. Varje elev som inte klarar skolan kostar samhället mycket mer i framtiden än vad en skolplats kostar. Enda lösningen är mer resurser till skolan. Det behövs både fler lärare men också andra vuxenresurser till skolan.

Alla artiklar i
Val 2010
Annons