Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt vill göra välfärdssatsningar - efter krishantering

Artikel 1 av 74
Val 2010
Visa alla artiklar

”Fler måste jobba i framtidens Sverige om vi ska klara de stora välfärdsutmaningar som väntar runt hörnet. Med vår politik har vi stärkt drivkrafterna för att jobba och jag är beredd att ta ytterligare steg”. Det menar nuvarande statsminister och Alliansens statsministerkandidat, moderate Fredrik Reinfeldt.  Läsarna har också fårr chans att ställa sin fråga till Fredrik Reinfeldt, här publiceras två av dem.

Annons
Fredrik Reinfeldt, (M) är Alliansens statsministerkandidat. Han har svarat på frågor från SA:s läsare. Foto: Jonas Bilberg

Vi sitter med Fredrik Reinfeldt i ”Väntrummet” på Rosenbad. Ljusa träslag, stora ytor, en fönstervägg vetter mot maktens centrum, riksdagshuset.

Det är Moderatledarens tredje halvtimmeslånga intervju för dagen. Moderaterna verkar ha vind i seglen. Man går framåt i opinionsmätningarna och Internationella valutafonden ger Sverige högsta betyg för krishanteringen.

- Vi får snart sagt dagligen höra av internationella bedömare hur välskötta våra offentliga finanser är. Men av De rödgröna får vi höra att vi har urusla och misskötta finanser. Det kommer jag inte stillatigande att acceptera, säger Fredrik Reinfeldt och blir ännu en grad mörkare i sin allvarliga uppsyn.

Det är glest mellan leendena och skratt är det inte tal om. Jo, kanske en antydan när vi frågar om han längtar efter att få flytta ut ur den obligatoriska statsministerbostaden i Sagerska huset, tillbaka till radhuset i Täby i höst.

Fredrik Reinfeldt vill att regeringens krishantering ska bli en av valets huvudfrågor. Där tycker han sig ha ett trumfkort. Krisen har förvisso pressat statsfinanser och sysselsättning men mindre än i många andra EU-länder.

Jobbskatteavdraget och försämringarna i a-kassa och sjukförsäkring har varit två grundbultar i alliansens politik. Det har enligt SCB gjort att inkomstskillnaderna i Sverige nu är större än de varit sedan 1975.

Har arbetslösa haft det för bra på a-kassan?

Alldeles för många har inrättat sina liv på att leva utan arbete, trots att de har arbetsförmåga.

Är inkomstskillnaderna lagom stora nu mellan de som lever på arbete och bidrag?

- Vi har stärkt drivkrafterna för jobb och tycker oss se ett växande arbetsutbud nu.

Tyder det på att skillnaderna är lagom stora?

- Det tyder på att drivkrafterna för jobb har förstärkts. Men jag är beredd att ta ytterligare steg, för vi har stora välfärdsutmaningar framför oss, som bara kan bäras av att vi beskattar dem som jobbar. Vi har en demografisk förskjutning som vi bara sett början på, en växande grupp äldre som lever allt längre efter att de lämnat arbetslivet. Samtidigt har stora andelar i de yngre årskullarna problem att hävda sig i på arbetsmarknaden och i livet. De lämnar gymnasieskolan utan fullständiga betyg och har svårt att konkurrera på en modern arbetsmarknad. Därför måste arbetslinjen ytterligare förstärkas.

Betyder det fortsatt ökade jobbskatteavdrag?

- Det allt överordnade under nästa mandatperiod är att fortsatt ha ordning i de offentliga finanserna. Därefter vill vi göra satsningar i kärnan av välfärden, till exempel utbildningssidan. När vi klarat detta kan jag tänka mig ytterligare jobbskatteavdrag och lättnader för pensionärerna.

Finns det inte på er dagordning att höja arbetslöshetsersättning och sjukpenning ens om statens finanser blir väldigt mycket bättre?

- Jag ogillar politiker som uttrycker sig kategoriskt. Men allt fler väljer att fylla på inkomstskyddet genom kollektivavtal och frivilliga försäkringar. Det kanske är en rimlig utveckling.

Fredrik Reinfeldt har aldrig varit arbetslös och inte haft något jobb utanför politiken förutom feriejobb. Han kom in i riksdagen 26 år ung och hade redan dessförinnan jobbat med politik på heltid i några år. Han går i försvarsställning på en fråga om hur han tänker sig känslan av att vara arbetslös och försäkrar att han varken saknar engagemang eller förståelse.

Kommer det några fler åtgärder mot arbetslösheten från Alliansen före valet eller resonerar du som Göran Persson 2006 att det som ska göras är redan gjort, jobben kommer?

- Hm. Vi ser nu att efterfrågan ökar men vi behöver göra mer. Höja utbildningskvaliteten, bygga ut lärlingssystemet, följa upp med satsning på yrkeshögskola. Utbildningen har varit alltför teoretiskt inriktad.

Folkpartiet förespråkar kraftigt sänkta löner för unga, som i Tyskland och Danmark, där ungdomsarbetslösheten är mycket lägre?

- Det är inget jag överväger. Vi har sänkt arbetsgivaravgiften från 31 till 15 procent för anställda under 26 år i stället för att bara titta på lönedelen. Det är en klokare väg. Avtalsenliga villkor ska gälla för unga liksom för alla andra.

Din partisekreterare vill ha en lag om kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser om inte läget kraftigt förbättrats till 2014?

- Vi har inte stöd i Alliansen för den linjen. Hur det ser ut i bolagsstyrelserna är andra sidan av hur vi delar ansvaret i hem och familj. Kvinnors karriärmöjligheter i åldern 25-35 avgör sammansättningen av styrelserna längre fram.

Kan kärnkraften komma att spela en större roll för den framtida elförsörjningen?

- Vi möjliggör nyproduktion av kärnkraft men bidrar inte till finansieringen. Marknaden avgör utbyggnaden. Väljer man att bygga nya aggregat som ersättning för de befintliga leder det sannolikt till större uteffekt.

Det är inte osannolikt att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och blir tungan på vågen mellan två minoritetsblock. Även om De rödgröna blir större än Alliansen har Mona Sahlin klargjort att hon inte tänker bilda regering. Hur agerar Alliansen i det läget?- Det regeringsalternativ som får störst stöd av väljarna ska regera. Är Mona Sahlin beredd att försätta Sverige i en nyvalssituation får hon förklara det för väljarna.

Läsarfrågor:

Från Anders, Sala

Vad vill ni göra för oss som föddes med dåliga tänder?

- Tack vare regeringens kraftiga förstärkning av det statliga tandvårdsstödet får alla numera en tandvårdscheck vartannat år. Den checken syftar till att uppmuntra till regelbundna tandläkarbesök. Vi har dessutom infört ett högkostnadsskydd som omfattar alla. Vi har tillsatt en utredning för att se till så att de som har en försämrad tandhälsa på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning ska kunna få ytterligare stöd.

Från Lasse Wohlfart, Avesta

Förbindelser med Stockholmsregionen är av största vikt för folk i Dalarna och de södra delarna av länet i synnerhet. Har ni på er agenda att bygga ut järnvägen från Stockholm till Falun/Mora så att det blir dubbelspår hela vägen?

- Ja, vi har beslutat om projektet Dalabanan och det finns nu i Trafikverkets plan. Projektet gäller sträckningen Uppsala-Mora och det innefattar flera olika åtgärder för att kunna öka hastigheten och kapaciteten. Totalt investeringar vi 100 miljoner kronor mellan 2013-2018.

Alla artiklar i
Val 2010
Annons