Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin vill visa hur en trygg välfärd finansieras

Artikel 2 av 74
Val 2010
Visa alla artiklar

Socialdemokraternas partiledare och statsministerkandidat Mona Sahlin anser att minskade klyftor har ett egenvärde. SA:s läsare fick i juni en chans att ställa frågor till henne. I den här artikeln publiceras två av dem.

Annons
Socialdemokraternas partiledare och de rödgrönas statsministerkandidat menar att minskade klyftor får samhället att må bättre.Foto: Per Groth

”Minskade klyftor har ett egenvärde, det får samhället att må bättre. Också de som har det bra får ett rikare och tryggare liv om klyftorna minskar till dem som har det jobbigt”.Så formulerar Mona Sahlin den stora ideologiska skiljelinjen mellan De rödgröna och Alliansen i höstens val.

Valvinden virvlar som ett nyckfullt yrväder. Vi träffar Mona Sahlin dagen efter att SCB givit De rödgröna massiv majoritet. Dagarna innan hade Demoskop hissat Alliansen till egen majoritet.

- Jag har hela tiden sagt att valet kommer att bli jämnt. Det avgörs av vem som lyckas mobilisera bäst. Vi har stora möjligheter.

I båda mätningarna går M framåt och S bakåt.

Skulle du klara en valförlust och ytterligare fyra år i opposition?

- Varenda gen i min kropp vill att vi ska vinna valet den 19 september. Vad som händer den 20 får vi se då. Men jag hatar att vara i opposition. Politik är till för att ändra på riktigt.

Vi träffar Mona Sahlin i hennes arbetsrum på Riddarhustorget. På en vägg hänger ett porträtt av vännen Anna Lindh, hon som var huvudkandidat till den position Mona Sahlin nu har.

På väggen mitt emot, en affisch från en Springsteen-konsert. Fotbollar, AIK-attiraljer, en liten byst i bokhyllan. Olof Palme?

Mona Sahlin har sagt att hon gick med i Olof Palme när hon engagerade sig i Socialdemokraterna. Han personifierade partiet för henne.

Vad fick dig att känna så och hur levande är hans politiska arv för dig i dag?

- 1970, jag var 13 år och jätteaktiv i elevfacket. Vi diskuterade frågor som varför mellanmålet inte var gratis. Men jag började upptäcka världen utanför Sverige, att allt inte var lika idylliskt som här. Vietnamkriget rasade som värst, diktaturer i Spanien, Portugal och Grekland och väckte tonåringens ilska i mig. Plötsligt stod en politiker upp med samma ilska i ögonen. Jag såg att han var lika arg som jag. Det internationella engagemanget är en självklar del av Olof Palmes arv. Men också hans jämställdhetstänkande, att det inte bara är klasstillhörighet som förminskar människans möjlighet att leva fria liv utan också kön. Där var han pionjär.

Vad är de viktigaste lärdomarna av valförlusten 2006?- Att en ren S-regering hade låg trovärdighet bland väljarna. Att bilda en allians var en viktig slutsats, och det har vi nu gjort. Dessutom hade väljarna tappat tilltro till vår jobbpolitik i en grad som var förödande för ett parti vars ideologi bygger på arbete år alla. Och för det tredje var vår politik på utbildnings- och välfärdsområdet ifrågasatt. Vi hade hamnat i systemdiskussioner i stället för att vilka rättigheter medborgarna har. Nu har vi gjort hemläxan.

Kan man vinna val på skattehöjningar?

- Man kan vinna val på att försvara välfärden och på att skattepolitiken måste vara fördelningspolitiskt rättvis. För moderater ska skatter alltid sänkas, för socialdemokrater handlar det om att visa hur en trygg och bra välfärd ska finansieras. Det kan man vinna val på.

Ni vill återinföra förmögenhetsskatten. Lars Ohly vill ha en skatt på aktiehandel. Är det en bra idé?

- Nej. Vi vill dra in fyra miljarder i förmögenhetsskatt, hälften av vad den gamla förmögenhetsskatten gav. Det kan tas in på ett rättvist sätt, utan de avarter som fanns i det gamla systemet. Internationella valutafonden ger Sverige högsta betyg för landets ekonomi. Det ser Fredrik Reinfeldt som ett starkt erkännande för Alliansens krishantering. Ibland är det som om de borgerliga anser att Sveriges ekonomiska politik inleddes år 2006 när de kom till makten. I själva verket grundlades den ekonomiska saneringen av oss Socialdemokrater redan på 90-talet. Vi införde överskottsmål, budgetregler och utgiftstak för att inte välfärden skulle behöva betala priset i sämre tider. Frågan i årets valrörelse är: hade man kunnat använda budgetöverskottet för att få fram fler utbildningsplatser, minska klyftorna och stimulera ekonomin för dem som har det svårast? Det har inte IMF tittat på.

Vad skulle S gjort annorlunda?

- Det är en skandal att antalet utbildningsplatser inom vuxen- och arbetsmarknadsutbildningarna är färre i dag än innan arbetslösheten började växa. Det är en skandal att regeringen tagit bort investeringsstödet för bostadsbyggandet i ett läge när arbetslösheten bland byggjobbarna ökar och bostadsbristen för unga är så stor. Man har valt att satsa på jobbskatteavdraget i stället för att bygga Sverige starkt. Det hade vi gjort annorlunda.

Om inget av blocken får egen majoritet och SD kommer in som tungan på vågen – hur kommer De rödgröna att agera då?

- Reinfeldt anser att det största blockat ska bilda regering. Så enkelt är det inte. Vi tänker aldrig försätta oss i en situation där vi är beroende av SD, direkt eller indirekt. Regeringsbildaren måste i det läget söka ett regeringsunderlag över blockgränsen.

Livet i offentligheten kan ha ett högt pris, som inte minst du känt av. På sistone har din handväska vänts ut och in i media, Mats Odell har talat om ”Tobleronepolitik”, politiska tyckare anser att Mona Sahlin är mer en belastning är tillgång för sitt parti. Kan priset för ett liv i offentligheten vara för högt ibland?

- Titta här, svarar Mona Sahlin och pekar på sitt leende. Jag har varit med så himla länge, jag vet hur offentligheten ser ut, hur debatten går – och jag är faktiskt kolugn. Jag vet vad mitt uppdrag är, vad jag kan och vad jag står för och jag har den starka uppbackning jag kan önska. En valrörelse ska vara hård. Man får vara ironisk, argumenten kan vara elaka, men det får inte gå till personliga karaktärsmord. Det har funnits sådana tendenser men hittills har valrörelsen varit rätt juste.

Läsarfrågor:

Vad vill ni göra för oss som föddes med dåliga tänder? Från Anders, Sala

- Människors tandhälsa riskerar att igen bli en klassfråga. Det tycker jag är stötande. På sikt vill vi därför låta tandvården bli en del av den allmänna sjukvården. Jag vill att vi tar ett första steg under nästa mandatperiod genom att förlänga den avgiftsfria tandvården upp till 25 års ålder. Sedan får vi gå vidare med fler steg. Detta förutsätter förstås att ekonomin vänder så att vi har mer pengar till välfärden.

Från Lasse Wohlfart, Avesta

Förbindelser med Stockholmsregionen är av största vikt för folk i Dalarna och de södra delarna av länet i synnerhet. Har ni på er agenda att bygga ut järnvägen från Stockholm till Falun/Mora så att det blir dubbelspår hela vägen?

- Förbättrade järnvägsförbindelser mellan olika delar av landet är viktiga för jobben och för utvecklingen i hela landet. Vi rödgröna investerar 101 miljarder mer än regeringen de kommande tio åren i järnväg och kollektivtrafik. Bland annat bygger vi ut kapaciteten på sträckan Falun-Borlänge. Dessutom lägger vi nio miljarder kronor i en särskild pott för satsningar utanför storstadsområdena. Det finns stora möjligheter för Dalarna att vara aktiva och söka dessa pengar vid en rödgrön valseger.

Alla artiklar i
Val 2010
Annons