Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Satsa på skolan och Salas unga”

Artikel 29 av 74
Val 2010
Visa alla artiklar

Skola och integration är riktiga hjärtefrågor för Catrin Lundberg (MP). Hon tror att skolfrågan blir den hetaste valfrågan i Sala kommun till hösten.

Annons
Foto: Camilla Röjerås

Catrin Lundberg har alltid varit politiskt intresserad och hängt med i den allmänna debatten. Till hösten står hon på plats nio på Miljöpartiets lista till Salas kommunfullmäktige.

Vad var det som fick dig att engagera dig politiskt?– Jag har alltid varit en stark motståndare till förföljelse och främlingsfientlighet. När jag började förstå att Sverigedemokraterna hade fått ett fotfäste i politiken kändes det väldigt viktigt att engagera sig och mobilisera motkrafter till denna politik. Det är genom politiken som jag tydligast kan visa mitt motstånd.

Vad har du för utbildning och erfarenheter?

– Jag gick samhällsprogrammet med global inriktning på Kungsängsgymnasiet. Vi gjorde en fältstudieresa till Tanzania vilket fick mig ännu mer intresserad av omvärlden. Jag försöker göra resor så ofta jag kan och då vill jag resa för att upptäcka saker, inte för att sola och bada. Jag har precis kommit hem från en resa till Albanien. Jag hälsade på en kompis som jobbar där och fick möjlighet att åka runt och se under vilka förhållanden människor levde där.

Hur kommer det sig att du valde att engagera dig just i Miljöpartiet?– Jag har länge vetat att att jag sympatiserar med den röd-gröna sidan. Att valet sedan föll på

Miljöpartiet beror på att jag har ett stort djur- och miljöintresse och att de är det parti som jag tycker tydligast tagit avstånd från Sverige-

demokraterna.

Har du haft någon mentor eller liknande för att kunna sätta dig in i den politiska sfären?– Alla i mitt eget parti har varit väldigt trevliga och hjälpsamma. Det är högt i tak och alla får möjlighet att synas och höras. Sedan har jag också gått en politikerskola som partiet ordnade.

Vad kommer du att kunna tillföra kommunpolitiken?– Jag kommer att kunna tillföra ett ungdomsperspektiv som jag tycker fattas i politiken i dag. Exempelvis har jag nyligen gått i skolan och har en större inblick i skolans verklighet än vad många av de äldre politikerna har. Alla perspektiv behövs!

Vilken kommunpolitisk fråga är viktigast för dig?– Absolut skolan. Det finns stora brister inom skolan i Sala i dag. För mig är förslaget att slå ihop högstadiet och flytta det till Kungsängsgymnasiet helt absurt. Det får bara till följd att klasserna blir större, lärarna blir färre och den pedagogiska kvaliteten sämre. Skolan tror jag kommer att bli den hetaste kommunala valfrågan.

Finns det någon fråga som inte intresserar dig alls?

– Egentligen inte. Eftersom att jag är så ung så har jag ögonen öppna för allting och vill gärna lära mig och sätta mig in i nya saker.

Medlemsantalet i de politiska ungdomsförbunden sjunker. Vad tror du att detta beror på?– Jag tror att det är en blandning av lathet och ett allmänt förakt, men också okunnighet och ett ointresse. Det är lite fult att vara insatt och aktiv bland unga människor. De tror heller inte att de kan påverka.

Skulle du kunna tänka dig att bli heltidspolitiker i framtiden?– Absolut, det skulle jag mycket väl kunna tänka mig.

Vilka lokala frågor är de första du skulle ta tag i om du fick bestämma själv?– Jag skulle behålla alla små skolor och minska antalet elever i klasserna. Sedan skulle jag satsa på bra cykelvägar från landsbygden och in till centrum. Jag skulle också se till att Sala blev en föregångsstad när det gäller laddstolpar till elbilar och så skulle jag satsa mer på kollektivtrafiken.

Personligt

Namn: Catrin Lundberg.

Ålder: 22 år.

Kandiderar för: MP.

Sysselsättning: Studerande.

På fritiden: Sjunger i Sockenkyrkans kör. Har ett stort djurintresse, speciellt hästintresse.

Politisk förebild: Maria Wetterstrand. Hon förklarar saker på ett rakt och folkligt sätt som människor kan ta till sig.

Favoritfråga inom kommunpolitiken: Skola och utbildning. Sitter med i de röd-grönas skolgrupp i Sala där man diskuterar hur S, V och MP vill utveckla skolan i Sala.

Alla artiklar i
Val 2010
Annons